Zehir paniği

Greenpeace, aralarında Levi's, Zara, Mango, Calvin Klein gibi markaların da olduğu firmaların ürünleri için 'Zehir var' dedi; ortalık karıştı. Birçok firma ürünleri toplatıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Kasım 2012 Güncelleme 22 Kasım 2012, 22:07
Zehir paniği

İÇİNDEKİLER

Dünyanın dev tekstil markalarının ürünlerinde sağlığa aykırı kimyasalların kullanıldığı iddiaları ortalığı karıştırdı. Firmalar ürünleri toplatırken, vatandaş da panikte. Greenpeace'in önceki gün açıkladığı rapora göre; Zara, Levi's, C&A, Mango, Calvin Klein gibi markalarının ürünlerindeki kimyasalların kansere ve hormon bozukluğuna neden olduğu ortaya çıktı.

TEMİZLEME SÖZÜ VERDİ
Test edilen ürünlerin büyük çoğunluğu, gelişmekte olan ülkelerde üretildi. Ürünler arasında kadın ve erkekler için hem yapay hem doğal ipliklerden üretilmiş kumaş ve kot pantolon, tişört, elbise ve iç çamaşırları bulunuyor. Bu ürünlerde tespit edilen zararlı kimyasallar ya ürünlerde malzemeye katılıyor ya da imalat aşamasında kullanılıyor. Raporun ortaya çıkmasından sonra, H&M ve Marks&Spencer, ürünlerinden bu kimyasalları temizleyeceğini tahahhüt etti. Bazı firmalar ürünleri toplattığını açıklarken; bazıları ise yeni testler yaptırıyor.

GİYSİLER GERİ ÇEKİLİYOR
C&A Türkiye'den yapılan açıklamada, mağazalarda satılan her ürün için kalite standartlarına uygunluk açısından pek çok test yapılmakta olduğu ve uygunsuz ürünlerin koleksiyondan çıkartıldığı belirtildi. Açıklamada, "Meksika'da üretilen bir tişört modelinin, Greenpeace tarafından yapılan testte NPE (Nonylphenol Ethoxylates) içerdiğinin anlaşılması üzerine bu ürünü geri çekme kararı alınmıştır" denildi. Zara markasının sahibi Inditex'ten yapılan açıklamada, "Bağımsız laboratuvarlara yaptırdığımız testleri Greenpeace ile paylaştık. Tehlikeli madde atıklarını sıfıra indirme konusunda gerekli önlemleri almaya hazır olduğumuzu bildirdik" ifadesi kullanıldı.

ÜNLÜ FİRMALAR VAR

Greenpeace Uluslararası tarafından yayınlanan raporda, ürünleri test edilen ve zehirli kimyasal kullandığı tespit edilen firmalar şunlar:
Benetton
Jack & Jones
Only
Vero Moda
Blazek
C&A
Diesel
Esprit
Armani
H&M
Zara
Levi's
Victoria's Secret
Mango
Marks & Spencer
Metersbonwe
Calvin Klein
Tommy Hilfiger
Vancl