Yüksek gösterge zammı artırıyor

Emeklilerin Ocak 2013'ten itibaren alacakları intibak zammıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ödenecek zammın miktarını özellikle gösterge belirleyecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Kasım 2012 Güncelleme 21 Kasım 2012, 00:56
Yüksek gösterge zammı artırıyor

İÇİNDEKİLER

İntibak zammıyla ilgili yayınlarımız büyük ilgi görüyor. Emekli okurlarımız, gerek telefon açarak, gerekse başka yollarla bize ulaşarak mesajlarını iletip memnuniyetlerini aktarıyor. Yayınladığımız tabloları inceleyen emekli okurlarımız, alacakları intibak zammını da kuruşu kuruşuna öğreniyor. Zamların miktarı derece, kademe, gösterge ve prim gün sayınızla çok ilgili. Gösterge rakamınızın yüksek olması, alacağınız zamda çok etkili oluyor. Yüksek gösterge rakamı, zammınızın da fazla olacağını gösteriyor. Emekliler, gerek telefonla, gerekse faks ve mesajla çeşitli sorular iletiyor. İşte o sorulardan bazıları ve cevapları...

* 2000'de emekli oldum. İntibak zammı alır mıyım? Fikret T.
Eğer emeklilik başvurunuzu 2000 yılından önce, en son 31 Aralık 1999 tarihinde yapmışsanız, intibak zammı alabileceksiniz. 2000 yılında emekli olmuş olsanız bile, başvuru tarihiniz 2000 yılı öncesi ise intibaktan yararlanabileceksiniz.

* 10 yıl çalışıp malulen emekli oldum. Prim gün sayım düşük. İntibaktan faydalanabiliyor muyum? Ahmet S.
2000 yılından önce emekli olan veya emeklilik başvurusu yapan tüm SSK'lılar ile 1 Mart-30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emekli olan veya başvuru yapan tüm Bağ-Kur emeklileri intibaktan yararlanıyor.

* İntibak artışını sadece bir kereye mahsus olarak mı alacağım? Soner B.
İntibak zammı Ocak 2013'te maaşlarınıza yansıyacak. Bu, bir seferlik para değil, zam. Ocak 2013'ten itibaren her ay maaşınızda olacak.

EMEKLiLERDEN SORU YAĞMURU

* Babam vefat etti. Onun emekli aylığını alıyorum. Zam alır mıyım? Özlem K.
Dul veya yetim aylığı alanlar da intibak zammından yararlanıyor. Ancak vefat eden yakınınızın 2000 öncesi emekli olduğundan emin olun.

* Maaşı fazla ve eksik yatırılanlar kim? Rafet T.
İntibak çalışmaları kapsamında 2 bin 500 emeklinin maaşının yıllardır eksik yatırıldığı, 3 bin 500 emeklinin de fazla yatırıldığı tespit edildi. Fazla yatırılanların maaşları, gerçekte olması gereken tutara çekilecek. Eksik yatırılanlara ise yıllardır alamadıkları paraları toplu olarak ödenecek. Bu kişilerin kim olduğu, ancak maaşlar yatırıldığında öğrenilebiliyor.

* Eğer maaşım yıllardır fazla yatırılıyorsa, bunları geri ödemem gerekecek mi? Melek B.
Çalışma Bakanlığı, kimsenin maaşından geriye dönük kesinti yapılmayacağını açıkladı. Fazla maaş alan emekli, sadece Ocak 2013'ten itibaren doğru maaşını almaya başlayacak.

ZAMLAR TABLODA

Emekli okurlarımız ısrarla gazetemizi arayarak kişisel olarak maaş zamlarını öğrenmek istiyor. Gazetemizde tek tek maaş zamlarını söyleyebileceğimiz bir sistem bulunmuyor. Emeklilerimiz derece, kademe, gösterge ve prim gün sayısı gibi bilgilerini Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan öğrendikten sonra, yayımladığımız tablolardan maaş zamlarını kolayca öğrenecek.

BİLGİLERİNİZE ULAŞMAK İÇİN

Emekliler, yayınladığımız tablolara derece, kademe, gösterge ve prim günü gibi bilgileriyle bakıyor. Bu bilgilere ulaşmak isteyen emekliler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çağrı merkezi 170'i arayabilir. Ancak gazetemizi arayan bazı okuyucularımız, 'ALO 170' hattının kendilerine yardımcı olmadığından şikayet ediyor. Emekli vatandaşların, 'ALO 170'in çalışanlarına kendilerine yardımcı olmaları konusunda ısrarlı davranmalarını istiyoruz.

* * *

İNTİBAK ZAMMI TABLOLARINI BUGÜN GAZETEMİZDE BULABİLİRSİNİZ.

DİĞER SORULAR İÇİN GAZETEMİZİ ARAYABİLİRSİNİZ: 0212 354 37 25 - 0212 354 37 80 - 0212 354 37 34 - 0212 354 37 09