Malulen emekliye de intibak zammı var

Yaklaşık 2 milyon kişi intibak zammı heyecanı yaşıyor. Ocak 2013'ten itibaren maaşlara yansıtılacak zamdan, 2000 yılından önce malulen emekli olan SSK'lılar da yararlanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Kasım 2012 Güncelleme 19 Kasım 2012, 10:06
Malulen emekliye de intibak zammı var

İÇİNDEKİLER

İntibak zammı için geri sayım başladı. Zam, Ocak 2013'ten itibaren maaşlara yansıtılacak. Emekliler, intibak zammı konusunda gazetemizi soru yağmuruna tutuyor.
Maaşlarının ne kadar artacağını TAKVİM'in uzmanlarının hazırladığı tablolardan öğrenen emekliler, sorularını ise telefonla iletiyor. Emeklilerimizi aydınlatmak için, bizlere iletilen soruların yanıtlarına sayfalarımızda yer veriyoruz. En sık sorulan soru, intibaktan kimlerin faydalanacağı yönünde. Kaçıranları da düşünerek, bu soruyu yeniden ama daha detaylı bir şekilde yanıtlıyoruz. İşte bizlere iletilen bazı sorular ve yanıtları:

Kimlere intibak zammı verilecek?
2000
yılından önce emekli olmuş tüm işçi emeklileri intibak zammı alacak. Emeklilik kararını 1999 yılında aldırmış ama maaşını 2000 yılında almaya başlamış işçi emeklileri de intibaktan faydalanacak. Malulen emekliler de intibak kapsamında. 2000 yılından önce malulen emekli olan SSK'lılar da intibak zammı alacak. Yurt dışından gelip borçlanmayla emekli olanlara da 2000 yılından önce emekli olmuşlarsa intibak zammı verilecek.
Hangi Bağ-Kur'lular artıştan yararlanacak?
Toplam 12 bin Bağ-Kur emeklisi de intibak zammı alacak. 1 Mart 2002 ile 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren veya emekli aylığı bağlanan 12 bin Bağ-Kur'luya intibak zammı verilecek.

Dul ve yetimler kapsamda mı?
2000 yılından
önce emekli olan veya emeklilik başvurusunda bulunan vefat etmiş SSK'lıların yakınları ile 1 Mart- 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emekli olan veya başvuruda bulunmuş olan vefat etmiş Bağ-Kur'luların yakınları da intibaktan faydalanabiliyor.

Maaşlar ne kadar artacak?
İntibak zammıyla, kapsamdaki emeklilerin maaşında 10 lira ile 339 lira arasında artış olacak. Zamların hesabında prim günü büyük önem taşıyor. İntibak zammı kapsamındaki emekliler ayrıca tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan rutin Ocak zammından da yararlanacak. Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur'lunun emekli aylığının Ocak'ta, bir önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre yüzde 5.32 artırılması öngörülüyor.

Enflasyon beklentileri aşarsa, bu da maaşa yansıyacak.

BASAMAK SATIN ALANLARA TOPLU ÖDEME OLACAK
BAĞ-KUR emeklilerinden basamak satın alanlara 4 bin ile 7 bin lira arası ödeme yapılması için çalışma başlatıldı.

Kimler faydalanacak?
2003
yılında çıkarılan 4956 Sayılı Kanun ile Bağ-Kur'lulara basamak satın alma hakkı verildi. Bağ-Kur'lular 5510 Sayılı Kanun'dan önce, bulundukları basamağa göre prim ödüyordu. Yani Bağ- Kur'lu olduklarında 1. basamaktan 12. basamağa kadar çıkabiliyorlardı. 12. basamaktan sonra, isteğe bağlı ve 2 yılda bir yükseltme yapılıyordu. Bağ-Kur'lu; seçtiği basamağa kadar tercih yaparak ve kurumca hesaplanan tutarı ödeyerek, bu hakkı kazanıyordu. İşte bu durumda emekli olanların maaşlarında düzenlemeye gidiliyor. Basamağını yükseltenlerin maaşında, geçmişte aldıkları basamak karşılığında bir iyileştirme yapılacak.
Geçmişe dönük ödeme var mı?
Basamak satın alanlara iyileştirmenin yanı sıra geçmişe dönük ödeme de yapılacak. Maaş farkları hesaplanarak, toplu paraları maaş hesaplarına yatırılacak. Basamak satın alarak emekli olan yaklaşık 4 bin Bağ-Kur'lu bulunuyor.

OCAK 2013'TE HESABA YATACAK
Ne kadar ödenecek?
Basamak satın alanların geçmişe dönük alacağı farkın miktarı 4 bin ile 7 bin lira arasında bulunuyor.
Ödemeler ne zaman yapılacak?
Bağ-Kur
'luların toplu paraları, intibak kapsamında hesaplandığından, ödemeleri de Ocak 2013'te yapılacak.

EMEKLİLER EKRAN BAŞINA
İntibak zamlarını, yayımladığımız tablolardan öğrenen okurlarımız bugün AHaber ekranlarından bu konuyla ilgili birçok bilgiye de ulaşacak. Bugün saat 17.30'da AHaber'de yayınlanacak Z Raporu adlı programda Özlem Doğaner'in konuğu, gazeteniz TAKVİM'in Ekonomi Müdürü Faruk Erdem olacak. Faruk Erdem intibakla ilgili bilgiler verecek, tablolardan zammınızı nasıl bulacağınızı anlatacak. Program sırasında siz de telefonla sorularınızı sorabilir, zamlarla ilgili bilgi alabilirsiniz. AHaber frekans bilgileri: DIGITURK: 32. kanal D-SMART: 35. kanal TELEDÜNYA: 56. kanal TÜRKSAT UYDUSU: 11791 MHz, S.RATE: 16000, FEC: 5/6, POL: H (YATAY)