Emeklilik yaşına 5 milyon isyan

Emeklilik yaşının yükseltilmesi tartışmaları sürerken, gününü doldurmuş olanlar endişe içinde. Sayıları 5 milyonu bulan bu vatandaşlar, 'Erken emeklilik değil, hakkımızı istiyoruz' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ekim 2012 Güncelleme 24 Ekim 2012, 00:00
Emeklilik yaşına 5 milyon isyan

İÇİNDEKİLER

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe toplantısı sırasında sarf ettiği sözlerle, bir anda gündeme oturan emeklilikte yaşın yükseltilmesi çalışmaları, tartışmaları da beraberinde getiriyor.

HAK KAYBI ÖNLENDİ
TAKVİM geçen hafta yapılan çalışmanın detaylarını ortaya koymuş ve şu anda hak sahibi olanların emekli olabileceklerini, emekliliğine kısa süre kalanların ise kademeli olarak yasadan etkileneceğini yazmıştı. Bu durumda kazanılmış hakların korunduğu da belirtilmişti. Çalışma henüz tamamlanmamış olmasına rağmen, özellikle gününü ve senesini doldurmuş yaklaşık 5 milyon vatandaşı endişelendiriyor. Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşerek dertlerini anlatan gurup, Ankara'da da bir gösteri toplantısı düzenlemişti. Grup, yeni yasanın kendi haklarını ellerinden almasından ve kazanılmış hakları kaybetmekten korkuyor. "Bizler erken emeklilik değil kazanılmış hakkımızı istiyoruz" diyen vatandaşlar, içlerinde 7-8 bin iş gününü doldurmuş 25 yıldan fazla çalışma hayatını tamamlamış olanlar bulunduğunu belirtiyor. Vatandaşlar, "Şimdi emekliliğimizin 5 seneden daha fazla ötelenmesi tehlikesi ortaya çıkıyor. Yasanın geriye dönük işletilmesi milyonlarca insanı mağdur edecek" dedi. Kendilerine 'Emeklilikte yaşa takılanlar gurubu' adını veren mağdurlar, yeni iş bulamadıklarını, devletin kendilerine genç, işyerlerinin ise yaşlı gözüyle baktığını kaydetti. Vatandaşlar, "Bize işe başvurduğumuzda yaşlısın, emekliliğe başvurduğumuzda da gençsin diyorlar. Mağduriyetimiz giderilsin" dedi.

MAĞDURİYET 99'DA BAŞLADI
Genç emeklilik sıkıntıya yol açınca 1999 yılında düzenleme yapıldı. 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emeklilikte yaş şartı getirildi. Buna göre; 8 Eylül 1999- 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlarda yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde 60 oldu. Daha önce sigortalı olanlara ise kademeli emeklilik yaşı getirildi.

'İSTEĞİ KABUL EDERSEK TORUNLARI AH EDER'
Yaşa takılanların isteklerine cevap veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu konuda bir düzenlemenin söz konusu olmadığını belirtti. Çelik şunları söyledi: "Çalışma Bakanlığı'nın bünyesinde kademelendirmeyi değiştirecek bir düzenlemenin olmadığını ifade ediyorum. Dedikodulara değil, gerçek bilgiye itibar edilmeli. Emeklilikte yaşla ilgili bir düzenleme yok. Sosyal güvenlik reformunu çeşitli kriterler üzerine bina ettik. Bu kriterlerden biri yaştı. Bunlardan bir sapmanın doğru olacağı kanaatinde değiliz. 1999 yılında çıkan yasa çerçevesinde 2000 yılından sonra çalışmaya başlayanlar 60 yaşında emekli olacak, daha öncekiler kademeli olarak emekliliği hak ediyor. 2000 öncesinde çalışmaya başlayanların 49 yaşına kadar emekli olduğunu görüyoruz. 'Prim günümüzü doldurduk, yaşı beklemeden 2 yıl erken emekli edebilir misiniz' diyorlar. Emeklilik yaşı dünyada 60-65 iken, Türkiye'de 44-49 yaşında emekli olursanız, talep birey olarak haklı bulunabilir. Ama güvenlik alanında popülist politika olmaz. Yaş bekleyenlerle ilgili düzenleme yaparsak torunları 'ah' ederler."