Emeklilik yaşı kademeli artacak

Maliye Bakanı'nın sözleriyle başlatılan emeklilik yaşı tartışmasının detaylarına, TAKVİM ulaştı. Hak sahipleri yaştan etkilenmeyecek. Az süresi kalanlara kademeli geçiş gelecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ekim 2012 Güncelleme 19 Ekim 2012, 00:56
Emeklilik yaşı kademeli artacak

İÇİNDEKİLER

Türkiye' de genç emekliliği bitirecek çalışma tartışmaları sürerken, TAKVİM detaylara ulaştı. Önceki gün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu konuda sarf ettiği sözlerle yeniden gündeme gelen emeklilik yaşının artırılması konusunda, hazırlıklar sürüyor. Mehmet Şimşek, "Dünyada emeklilik yaşının 48-49 olduğu başka ülke yok. Ama Türkiye'de bu devam ediyor" demiş ve sosyal güvenlik harcamalarını azaltmaya dönük reform çalışmaları bulunduğunu belirtmişti. Şimşek, 34 OECD ülkesinde ortalama emeklilik yaşının da 64-65 olduğunu hatırlatmıştı. Bakan Şimşek'in sözünü ettiği çalışmanın detaylarına TAKVİM ulaştı. Emeklilik yaşı zaman içinde yükseltilecek. Genç emeklilik bir süre sonra ortadan kalkacak. Fakat bu yükselme kademeli olarak yapılacak. Gününü doldurmuş olanların, prim günleriyle ilgili bir azalma ya da yükselme olmayacak.

HAK KAYBI YAŞANMAYACAK
Gününü doldurup yaşı bekleyenler için ise kademeli olarak artışlar meydana gelecek. Örneğin prim gününü tamamlayıp yaşının dolmasına, 1-3 yıl kalanlar için 1 yıl eklenecek. Yine aynı şekilde 3-5 yılı kalanlara ayrıca 2 yıl daha eklenecek. Fakat emeklilik hakkını kazanıp yasa çıkmadan önce yaşını da doldurmuş olanlar, emekli olmasalar dahi haklarını kaybetmeyecek ve yasadan sonra da emekli olabilecekler. Yasanın ne zaman çıkacağı konusu ise henüz netlik kazanmadı. İlgili çalışma tamamlandıktan sonra ilgili tarafların da görüşleri alındıktan sonra yasaya son şekli verilecek ve Meclis'e sevk edilecek.

PANİK OLMAYA GEREK YOK
TAKVİM'in ulaştığı kaynaklar çalışmanın çok teknik olarak sürdüğünü, bu yüzden zaman almasının da beklendiğini belirtiyor. Şu anda çeşitli çevrelerce başlatılan 'Emeklilik yaşı artıyor' tazyikiyle, vatandaşların panik olmaması isteniyor. Özellikle yaşının dolmasına çok kısa süre kalan binlerce vatandaşın, hak kaybının olmayacağı ve onların yine bekledikleri yaşta emekli olabilecekleri belirtiliyor.

2007 YILINDA ARTIRILMIŞTI
Emeklilik yaşı aslında 2007 yılında çıkartılan kanun ile 65'e çıkartılmıştı. Fakat bu sisteme geçiş de kademeli olarak hazırlanmıştı. 2007'de getirilen kademe sistemi yeni çalışmayla değiştirilmiş olacak. Yeni sistemde 50 yaşın altında emekli olmanın önü kapatılacak. 2007'deki kanuna rağmen sigorta başlangıçı 1991 yılından daha önce olanlar 48 yaşına kadar emekli olabiliyor. Kademeli geçiş sürdüğü için de erken emeklilik halen uygulanmaya devam ediyor.

YÜK ÇOK FAZLA
Dünya ortalamasında 4 çalışana 1 emekli düşerken, Türkiye'de 2 çalışan 1 emeklinin maaşını karşılıyor. Bu durum SGK'nın yükünü ve açığını artırıyor.