Asırlık Çınar

Türkiye, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı 2023'e hazırlanırken; 1 asrı tamamlamış yüzlerce marka da üçüncü kuşak patronlarla ekonomiye katkıya devam ediyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ekim 2012 Güncelleme 12 Ekim 2012, 00:00
Asırlık Çınar

İÇİNDEKİLER

Türkiye Cumhuriyeti 100'üncü yılına hazırlanırken; Osmanlı'dan miras şirket ve markaları da nesilden nesile büyümeye devam ediyor. 2'nci, 3'üncü, hatta 5'inci kuşak temsilcilerinin elindeki asırlık şirketler, yeni atılımlarla isimlerini ve markalarını yaşatmaya devam ediyor. Gıdadan tekstile, sağlıktan finansa kadar yüzlerce asırlık marka, ekonomiye gerek istihdamları, gerekse üretimleriyle katkı yapıyor. Aralarında 1700'lü yıllardan kalan kuruluşlar olduğu gibi, 1900'lerin başında kurulan markalar da bulunuyor.

KARAKÖY GÜLLÜOĞLU
Güllü Ailesi, 1800'lü yıllardan beri baklavacılık yapıyor. Aileden baklavacılığa ilk başlayanın Hacı Mehmed Güllü olduğu biliniyor. 1949'da küçücük bir dükkanda faaliyete başlayan Karaköy Güllüoğlu, şimdi dünyanın ilk baklava fabrikasına sahip. Şirketin başında şu an 2'nci kuşak temsilcisi Nadir Güllü var.

KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ
1857'de İstanbul Fatih'te doğan Mehmet Efendi, 1871 yılında işin başına geçti. Mehmet Efendi, çiğ kahveyi kavurup dibeklerde öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başladı. Bu yenilikle Mehmet Efendi, Kurukahveci Mehmet Efendi diye anılmaya başlandı. Bugün yönetim, Mehmet Efendi'nin torunlarında bulunuyor. Markanın pek mağası var, ayrıca ürünleri market raflarında da boy gösteriyor.

HACI BEKİR
Kastamonu'dan 1777 yılında İstanbul'a gelen Bekir Efendi'nin, Bahçekapı'da açtığı küçük şekerci dükkanı bugünün meşhur Hacı Bekir'ine dönüştü. Dükkan, günümüzde Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekercilik A.Ş.'nin Bahçekapı'daki satış yeri olup, İstanbul'da iki asırdan bu yana aynı hizmeti gören yegane dükkandır. Şirketin başında bugün, 5'nci kuşaktan Doğan Şahin bulunuyor.

ARKAS HOLDİNG
Gabriel J. B. Arcas tarafından 1902 yılında ithalatçı olarak kurulan Arkas, 1944'te Lucien Gabriel Arcas'ın öncülüğüyle uluslararası taşımacılık alanında faaliyet göstermeye başlar. İzmir'de kurulan firma, gemilerle ürün taşır. Arkas, bugün uluslararası taşımacılık ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren 55 şirketi çatısı altında birleştiriyor. Holding'in başında, Lucien Arkas bulunuyor.

KOSKA
Tarihi 1907 yılında Denizli'de Hacı Emin Bey'in faaliyet gösterdiği helvacı dükkanına kadar uzanıyor. Hacı Emin Bey'in oğlu Halil İbrahim Adil Dindar, 1930 yılında oğulları ile İstanbul'a gelerek Koska semtinde bir dükkan açar. Şirketin başında bugün, üçüncü kuşak temsilcisi Nevzat Dindar yer alıyor.

ABDİ İBRAHİM İLAÇ
Temelleri yaklaşık 100 yıl önce İstanbul Küçükmustafapaşa semtinde bir eczanede atıldı. Eczacı Abdi İbrahim tarafından 1919 yılında Abdi İbrahim Müstahzarat- ı İspençiyariye adıyla Mahmutpaşa' da açılan fabrika, firmanın dönüm noktası oldu. İlaç üreticisi şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğunda şu an Nezih Barut oturuyor.

HAMİDİYE KAYNAK SULARI
1898 yılında İstanbul'a kaliteli içme suyu sağlamak amacıyla II. Abdulhamit'in emriyle kurulmuş. Hamidiye Suyu, kurulduğu günden itibaren, çeşmeler vasıtasıyla İstanbul halkına ulaştırılmaktaydı. 1979 yılından itibaren şişelemeye geçildi. Kaynak suyu tesisi, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir iştirak şirketi olarak faaliyet gösteriyor.

ZİRAAT BANKASI
1863 yılında, çiftçilerin oluşturduğu kaynakla, Mithat Paşa öncülüğünde, devlet eliyle Memleket Sandıkları kuruluyor. 1888'de sandıkların işlevlerini üstlenecek modern finans kuruluşu olarak Ziraat Bankası oluşturuluyor. Bugün Türkiye'nin en büyük bankası.


ÖZLEM KAMER TERCANLI