Taşerona müjde

700 bin taşeron işçinin sabırsızlıkla beklediği çalışma bitti. Taşeron işçiler düzenli maaş ve mesai alacak, izin ve tazminat haklarına sahip olacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ağustos 2012 Güncelleme 10 Ağustos 2012, 00:00
Taşerona müjde

İÇİNDEKİLER

Taşeron işçiler sonunda muradına eriyor. Başta maaş ve mesailer olmak üzere birçok konuda haklarını alamayan yaklaşık 700 bin taşeron işçinin çalışma koşulları düzeltiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından taşeronların çalışma koşullarını düzenleyen yasa tasarısı taslağında sona gelindi. Taslağa göre; alt işverenler tarafından üstlenilen hizmet sözleşmesi 1 yıldan 5 yıla çıkacak. Bu yöntemle birlikte, firmalar 5 yıla varan ihaleleri kazanma şansı elde edecek. Taşeron işçiler, maaşlarını düzenli olarak alacak, ek mesai uygulamasından yararlanacak ve kadrolu işçilerin tüm haklarına sahip olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron sisteminde maaşların düzenli ödenmesi, yıllık izin ve çalışma saatleri konusunda bazı sıkıntılar olduğuna dikkat çekti. Çelik, "İşçiler 8 saat çalışması gerekirken, 12-14 saat çalıştırılıyor. Yeni dönemde 8 saatin üzerindeki çalışmalar için ek mesai verilmesi zorunlu olacak" dedi.

HAKLARI KORUNACAK
Bakan Çelik, şunları söyledi: "Yine mevcut sistemde taşeron işçiler 1 yılı dolmadan işten çıkartıldığı için kıdem tazminatı alamıyor, yıllık izin haklarını kullanamıyor. Yapılacak düzenleme ile taşeron işçilerin de yıllık 15 gün izin hakkı olacak. Kıdem tazminatları ise fon aracılığı ile çözülecek. Firmaların işçilerle yaptığı sözleşmeler de en az 3 veya 5 yıllık olacak."