Ambarlı Limanı örnek olacak

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, Ambarlı Limanı'nda incelemelerde bulundu. Ambarlı, Türkmen liderin Hazar Denizi'nde kurmayı planladığı limana örnek olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ağustos 2012 Güncelleme 10 Ağustos 2012, 00:00
Ambarlı Limanı örnek olacak

İÇİNDEKİLER

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Hazar Denizi'nde kurmayı planladıkları limanla ilgili olarak inceleme yapmak üzere dün İstanbul'a özel bir ziyaret gerçekleştirdi. Özel uçakla İstanbul'a gelen Berdimuhammedov'u, Atatürk Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül karşıladı. Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde Cumhurbaşkanı Gül'e Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile bazı işadamları eşlik etti. Karşılamanın ardından Ambarlı Limanı'na giden Gül ve Berdimuhammedov, limanın yönetim binasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka'dan 1.5 saatlik brifing aldı. Ambarlı Limanı'nda yaklaşık yarım saat inceleme yapan Gül ve Berdimuhammedov, daha sonra sahil güvenlik botu ile limandan ayrıldı.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Türkmen lider, geçen Mart ayında İstanbul'da düzenlenen Türk-Türkmen İş Forumu'nda, Türkmenbaşı Deniz Limanı'nı yenilemek ve genişletmekle ilgili büyük projeler planladıklarını, Türkler'in bu projelere daha aktif katılabileceğini ve tecrübelerini ortaya koyabileceklerini söylemişti. Gül ve Berdimuhammedov, akşam saatlerinde Tarabya Köşkü'nde bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından Gül, konuk devlet başkanı onuruna bir iftar yemeği verdi. Berdimuhammedov, limanla ilgili incelemelerini bugün İzmir'de sürdürecek. Cumhurbaşkanı Gül de İzmir'de Berdimuhammedov'a eşlik edecek.

DÜNYANIN 48. BÜYÜK LİMANI
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un incelemelerde bulunduğu Ambarlı Limanı, Türkiye'nin en büyüğü olma özelliğini taşıyor. İstanbul'un Avrupa yakasında konteyner limanı olarak faaliyet gösteriyor. İstanbul ve Marmara Bölgesi hinterlandına sahip olan liman, aynı zamanda jeopolitik konumuyla da diğer Karadeniz ülke ve limanlarına giden yükler için aktarma limanı olarak kullanılıyor. Ambarlı tesisleri, dünyanın 48'inci büyük limanı konumunda.