Somali için 555 milyon lira yardım toplandı

Geçen yıl Ağustos ayında başgösteren kuraklık ve buna bağlı olarak yaşanan kıtlık sebebiyle zor günler geçiren Somali için Türkiye'de 555 milyon liralık yardım toplandı. Bu yardımlardan Başbakanlık hesapları bünyesinde toplanan 275 milyon lirası, bölgeye yapılan yardımlar, yatırımlar ve hizmetler için peyderpey AFAD, TİKA, TOKİ, Sağlık Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından kullanılıyor.

Giriş Tarihi 31 Temmuz 2012, 00:00 Güncelleme 31 Temmuz 2012, 13:17
Somali için 555 milyon lira yardım toplandı

İÇİNDEKİLER

Başbakanlık AFAD, Somali ve diğer Doğu Afrika ülkelerinde geçtiğimiz yıl Ağustos ayında başgösteren kuraklık ve buna bağlı olarak yaşanan kıtlık sebebiyle Türkiye'den bölgeye gönderilen yardımlarla ilgili açıklama yaptı. Bugüne kadar Somali'ye AFAD koordinasyonunda 18 uçak ve 8 gemi gönderildiği belirtilen açıklamada, "Gönderilen uçak ve gemilerle toplamda 22 bin 234 ton insani yardım malzemesi bölgeye ulaştırılmıştır. Bu insani yardım malzemeleri arasında gıda, giyim, barınma malzemelerinin yanı sıra, jeneratör, prefabrik ev battaniye, ilaç ve tıbbi malzeme, adet mobil hastane ambulanslar ve gezici sağlık araçları, sondaj makineleri haberleşme cihazları, bilgisayarlar, çeşitli iş makinaları ve ekip ekipmanları bulunmaktadır." denildi.

Gönderilen yardım malzemelerinin maliyetinin nakliye, dağıtım, güvenlik hizmetleri ve diğer giderlerle birlikte 100 milyon lira olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yardımların yanı sıra ülkelerinde tedavi imkanı bulunmayan 57 hasta ve yaralı 43 refakatçisi ile birlikte Başkanlığımızın koordinasyonunda ülkemize getirilerek çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmıştır. Ayrıca 400'ü aşkın Somalili öğrenci Türk Diyanet Vakfı'nın katkılarıyla ülkemize getirilmiş ve ihtiyaçları Başkanlığımızdan karşılanacak şekilde çeşitli merkezlerde eğitim ve öğretimlerine devam etmektedir."

Yapılan ayni yardımların yanı sıra Başta Başbakanlık AFAD bünyesinde olmak üzere diğer STK ve bazı insani yardım derneklerinin başlattığı yardım kampanyalarında bugüne kadar toplam 555.1 milyon lira yardım toplandığı hatırlatılan açıklamada, "Bu 555.1 miyon liranın yaklaşık 275 milyon lirası Başbakanlık hesapları bünyesinde toplanmış olup, bölgeye yapılan yardımlar, yatırımlar ve hizmetler için peyderpey AFAD, TİKA, TOKİ, Sağlık Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından kullanılmaktadır." bilgisi verildi.