Gıda güvenliğinde kaçıncı sıradayız?

Türkiye, gıda satın alma gücü sıralamasında 42'inci, besin miktarı sıralamasında 26'ıncı, besin kalitesi ve güvenliği sıralamasında ise 35'inci oldu.

Giriş Tarihi 11 Temmuz 2012, 00:00 Güncelleme 11 Temmuz 2012, 09:32
Gıda güvenliğinde kaçıncı sıradayız?

İÇİNDEKİLER

105 ülkedeki gıda satın alma gücü, miktarı, kalitesi ve güvenliği gibi 25 unsur göz önüne alınarak oluşturulan endekste, 36'ıncı sırayı alan Türkiye, gıda satın alma gücü sıralamasında 42'inci, besin miktarı sıralamasında 26'ıncı, besin kalitesi ve güvenliği sıralamasında ise 35'inci oldu. Endekste ABD, Fransa ve Almanya gibi gelişmiş ülkeler ilk sıralarda alırken, Afrika ülkeleri en alt sırada yer aldı.

Endeksin şaşırtıcı bir sonucu ise dünyadaki en fakir ülkelerin aynı zamanda en hızlı gelişen ülkeler arasında yer alması oldu. Bunun sonucuna göre; Mozambik Etiyopya, Ruanda ve Nijerya gibi Gıda Güvenliği Endeksi'nin en alt sırasında yer alan ülkelerin önümüzdeki iki yıl boyunca en çok hızlı gelişen ekonomiler olması bekleniyor.

Endeksi oluşturanlardan Leo Abruzzese konu ile ilgili "Bu beklenmeyen bir sonuçtu, bizim için de şaşırtıcı oldu" dedi. Bu ülkelerde önümüzdeki iki yıl içinde gerçekleşmesi beklenen büyümenin gelirlerin artmasıyla doğru orantılı olarak hükümetlere daha fazla vergi geliri sağlayacağını belirten Abruzzese, "Umuyoruz ki, bu hükümetler de sağladıkları gelirleri öncelikli olarak ülkelerinin gıda güvenliği için kullanırlar" dedi.(ANKA)