Bisküvici dedeyi kaybettik

Ülker'in kurucusu Sabri Ülker vefat etti. Sabri Ülker'in 'Müteşebbistim, çocukların bisküvici dedesi oldum, bundan da çok mutluluk duydum' sözleri akıllarda kaldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Haziran 2012 Güncelleme 13 Haziran 2012, 01:45
Bisküvici dedeyi kaybettik

İÇİNDEKİLER

Türkiye' de bisküvi ve çikolata denilince akla gelen ilk isimlerden olan Ülker'in kurucusu Sabri Ülker 92 yaşında vefat etti. İstanbul Çamlıca'daki evinde hayata gözlerini yuman iş dünyasının duayen ismi, Yıldız Holding ve Ülker'in kurucusu, Onursal Başkanı Sabri Ülker'in cenazesi bugün Fatih Camii'nde öğlen namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Eski Kozlu Mezarlığı'na defnedilecek. Cumhuriyetin ilk kuşak sanayicilerinden olan Sabri Ülker, adını taşıyan internet sitesindeki mesajında, kendini, "Ülker markasını taşıyan ilk bisküvi üretildiğinde 24 yaşındaydım. Bir zamanlar bizlerden 'genç müteşebbisler' diye söz ederlerdi. Bugün ise çocukların 'bisküvici dedesi' oldum ve bundan çok mutluluk duydum" sözleriyle anlatmıştı. Doğduğu yıllar itibariyle çocukluğunun kolay geçmediğini vurgulayan Sabri Ülker, mesajına şu sözlerle devam etmişti:

'BANA MUTLULUK KALDI'
"Bizler savaşları, yıkımları, göçleri gördük. Herkesin güzel bir çocukluk geçirme hakkına sahip olması gerektiğine daha o yıllarda inandım. Bu nedenledir ki, akşam babaların çocuklarına götürebilecekleri bisküvileri, çikolataları, gofretleri üretmenin hazzını her zaman hissettim." Türkiye'nin eğitim altyapısını güçlendirmek için pek çok çalışmaya ön ayak olan Sabri Ülker, ilköğretim okulu, endüstri meslek lisesi, yurt yaptırmanın yanı sıra, kütüphane ve bilgisayar laboratuvarları kurarak, öğrencilere burs desteği sağladı. Sabri Ülker, TEMA Vakfı'nın kurucuları arasında yer aldı.

BAŞARISININ SIRRI
Sabri Ülker, başarısının sırrını şöyle anlatıyordu: "Başarının temelinde önce, bıkmadan, usanmadan çalışma gelir. İkincisi dürüst çalışma, üçüncüsü ise kaliteli çalışmadır. Dört; tanıtmaya çok önem verilmeli. Reklama ilk günden itibaren önem verdik." Türkiye'de reklamın öneminin çok da bilinmediği yıllarda "Akşama babacığım unutma Ülker getir" klasiği, Sabri Ülker'in çocuklar için, Türkiye için, Ülker için istediği her şeyi anlatan bir cümleydi.

SABRİ ÜLKER KİMDİR?
1920 yılında Kırım'da doğdu. Ailesi 1929'da Türkiye'ye göç ederek İstanbul'a yerleşti. Kadırga İlkokulu'na giden Sabri Ülker, eğitim hayatı boyunca çalıştı. İdeali mühendis olmaktı. Ancak koşullar buna elvermedi. Eminönü Nohutçu Han'da ağabeyi Asım Ülker ile birlikte kurduğu 100 metrekarelik dükkanda kurduğu şirket bugün bir dünya markası oldu. Ülker bugün 2 haftalık üretimi ile 7 milyar insana bir bisküvi sağlayabilecek kapasitede. 2012 itibariyle Yıldız Holding, Türkiye dahil 10 ülkede üretim yapıyor. 55 fabrika ve 300 markaya sahip. 80'in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

BAŞARI DOLU YILLAR
* 1944: Eminönü'ndeki Nohutçu Han'da küçük bisküvi atölyesini satın aldı. Ağabeyi Asım Ülker ve 3 çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başladı.
* 1948: Eski Sağmalcılar Köyü'ndeki Takkeci Camii'nin yanında, bisküvi üretimi için ilk fabrikayı kurdu.
* 1970: Ankara'da halka açık bir şirket olan Anadolu Gıda'yı kurdu.
* 1972: İlk çikolata üretimine başlandı.
* 1974: İlk ihracat yapıldı. 200 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
* 1975: Ar-Ge departmanı kuruldu.
* 1980: Bu yıllarda ürünler çeşitlendirildi.
* 1983: Ülker'in üretimde dikey entegrasyonu benimsemesine karar verdi.
* 1992: Yağ sektörüne girdi.
* 1993: Pendik Nişasta, yabancılarla gerçekleştirilen ilk ortaklık oldu.
Bunu İtalyan Harry's ile yüzde 50 ortaklı Fresh Kek ve diğerleri izledi.
* 1996: Süt endüstrisine girdi.
* 2000: Ülker'in onursal başkanlığını üstlenen Sabri Ülker, yönetimi Murat Ülker'e devretti. Bu tarihten bu yana fikirleriyle topluluğa yol göstermeye devam etti.

İŞ VE SİYASET DÜNYASI YASTA
Cemil Çiçek (TBMM Başkanı): Merhum Sabri Ülker, ülkemizin ekonomik gelişimine katkıda bulunmanın yanı sıra eğitim alt yapısının güçlendirilmesi için de çalışmalarda bulunan bir işadamı olarak hatırlanacaktır.

Bülent Arınç (Başbakan Yardımcısı): Merhum Sabri Ülker imkansızlıklar içerisinde bir dünya markası çıkarmayı başardı. İş hayatı doğruluk ve alınterinin kutsallığı üzerine kuruluydu.

Rifat Hisarcıklıoğlu (TOBB Başkanı): Sabri Ülker'in iş dünyasındaki başarısı herkes için bir model niteliğindedir.

Murat Yalçıntaş (İTO Başkanı):
Sabri Ülker, Türkiye'ye malolan hayırsever ve sosyal sorumluluk sahibi bir işadamı olarak, daima mütevaziliğiyle gönülleri fethetti. Milli sermayenin yüz akı oldu.

Aziz Yıldırım (Fenerbahçe Kulübü Başkanı): Ülkesine büyük hizmetler vermiş değerli işadamı Sayın Sabri Ülker'in vefatı nedeniyle kederli ailesine ve yakınlarına sabır, tüm Ülker Grubu'na başsağlığı diliyorum.