Herkes özel okula gidecek

TAKVİM'den bir bomba haber daha. Özel okullar herkese açılacak. Devlet ilk kez özel okulda okuyacak öğrencilere nakit destek verecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mart 2012 Güncelleme 31 Mart 2012, 01:38
Herkes özel okula gidecek

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de ilk kez devlet, özel okulda okuyan öğrenciye nakit destek verecek. Devlet, özel okulda okuyan her öğrenci başına yıllık bin 500 lira ödeyecek. Böylelikle, yüzde 3 olan özel okulda okuyan öğrenci oranı yüzde 50'ye kadar çıkacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Dershaneleri kaldıracağız, özel okulları teşvik edeceğiz" diye duyurduğu eğitimde büyük reformun ayrıntılarını TAKVİM açıklıyor. Başbakanlık'ta görüşülmekte olan teşvik paketinden en büyük payı eğitim alacak. Milli Eğitim ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının üzerinde anlaştığı "Özel okullara teşvik" çalışması kapsamında, her öğrencinin devlete yıllık maliyeti çıkarıldı. Öğrenci sayına göre yıllık öğrenci maliyeti yaklaşık bin 500 lira olarak hesaplandı. Bu maliyetin içinde, okul, elektrik, su gibi fiziki maliyetler bulunmuyor. Türkiye'de yaklaşık 2 bin 750 özel okul var. Bu okullar, 1 milyon öğrenci kapasitesine sahip olmasına rağmen sadece 430 bin öğrenci eğitim alıyor.

5 BİN LİRAYA ÇIKABİLİR
Öğrenci başına bin 500 liralık destek ile 200 bin öğrenci sayısı 350 bine çıkarılacak. Ancak, öğrenci başına belirlenen bin 500 liralık destek büyükşehirlerdeki özel okulların öğrenci maliyetini kurtarmıyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir de öğrenci maliyeti 10 bin liraya çıkıyor. Bu okullar için devletin en azından 4-5 bin lira desteği gerekecek.

ÖĞRETMENE İŞ KAPISI
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla da özel okulların devletten alacakları destek, işletme için 'gelecek sigortası' anlamına gelecek. Ayrıca, özel okulların sayısının artırılması atanamayan öğretmenler için yeni iş fırsatı olacak, dershaneleri de özel okula yönlendirecek. Ayrıca özel sektör, ihtiyaç duyulan bölgelerde okul yapacak ve öğretmen dışında tüm personeliyle devlete kiralayacak. ABD'de ve Avrupa'da öğrenci başına para verilmesi öğretmen maaşı ödenmesi gibi teşvikler bulunuyor.

ARSA VE VERGİ DESTEĞİ
Eğitim Teşvik paketinde, kanunla zaten var olan özel okullara arsa teşviği ve vergi teşviği de yeniden işlevsel hale getirilecek. Özel okul yapmak isteyen girişimcilere hazine arsası temininin yanı sıra, gelir ve katma değer vergileri de düşürülecek. Özel okullar ilk 5 yıl gelir vergisinden muaf tutuluyor. Yeni Teşvik Paket'nde bu sürenin uzatılması, aynı zamanda katma değer vergisinin de yüzde 8'den aşağıya çekilmesi de yer alıyor.