Vergi yükünü halk omuzladı

2011'de Türkiye'de 253.7 milyar lira vergi toplandı. Doktor avukat, kuyumcu gibi meslek sahipleri 4.4 milyar lira ödedi. Vatandaştan alınan dolaylı vergi ise 172.5milyar lira

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2012 Güncelleme 14 Şubat 2012, 01:25
Vergi yükünü halk omuzladı

İÇİNDEKİLER

Türkiye' de dolaylı vergilerin vatandaşın üzerinde oluşturduğu yük geçmiş yıllara göre azalmış olsa da devam ediyor. Daha önce yüzde 80'leri bulan dolaylı vergiler, şimdi yüzde 68'lere kadar inmesine rağmen özellikle orta ve dar gelirli vatandaşların hayatını olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.

ADALETLİ SİSTEM GELİYOR
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de açıkladığı yeni vergi reformu çalışmasında amaç vergiyi tabana yayıp, kaçağın önüne geçerek asıl vergiyi ödeyen halkın yükünü azaltmak. Bakan Şimşek, vergi reformuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, "Reformun amacı vergileri artırmak değil. Tam aksine herkesin kazandığı ölçüde doğrudan vergi vermesini sağlamak" demişti. Bu çalışmanın bir an önce bitirilerek hayata geçirilmesi gerektiğinin elzem olduğunu da geçen yılki vergi rakamları ortaya koyuyor. Vergi uzmanı Prof. Şükrü Kızılot'un gündeme getirdiği tabloya göre, geçen yıl Türkiye'de gelir, kurumlar, KDV, ÖTV, MTV gibi vergi kalemlerinden toplam 253 milyar 765 milyon lira toplandı.

TABLO ÇARPICI...
Bu vergilerden en yaygınını ise 'dolaylı vergiler' olarak adlandırılan ve ekmekten süte her alışverişte ödediğimiz KDV, benzin ve telefondan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi kalemler oluşturdu. Para harcayan herkesin ödediği bu vergilerin toplam vergi gelirlerine oranı yüzde 68 oldu.

KAÇAK BURADA YAŞANIYOR
Ödenen vergilere bakıldığında kayıp kaçağın en çok görüldüğü alan ise beyanname veren mükelleflerin yer aldığı bölüm oluyor. Beyanname vererek vergi ödeyen doktor, avukat, mobilyacı, ev sahibi, kuyumcu, eczacı gibi meslek sahipleri bilinenin aksine en az vergi veren kesimi oluşturdu. Bu bölümde vergi ödeyen milyonlarca mükellefin ödediği miktar, toplam vergi gelirlerinin yüzde 1.77'sine denk geldi ve sadece 4 milyar 483 milyon lira olarak ortaya çıktı. Burada yaşanan kayıp kaçak arttıkça dolaylı vergiler yüksek kalıyor, vergi indirimi zorlaşıyor.

DOLAYLI VERGİLER
Ürün................................Vergi oranı (%)
Sigara (ÖTV+KDV)...................... 78
Benzin (KDV+ÖTV)....................67
Alkollü içki (KDV+ÖTV) ................57
Otomobil (1.400-1600 CC) ........38
Cep telefonu (ÖTV+KDV+ÖİV) ..30
Gıda (KDV)....................................8