Ucuzluk geliyor

Toptan etteki KDV indiriminden sonra başlattığımız, 'Tüm gıdalarda KDV yüzde 1 olsun' yayınlarımız netice verdi. Maliye ve Tarım Bakanlıkları'ndaki çalışmalarda sona gelindi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2011 Güncelleme 26 Kasım 2011, 02:04
Ucuzluk geliyor

İÇİNDEKİLER

Vatandaşa 'mutfakta ucuzluk' müjdesi önümüzdeki hafta verilecek. Gazeteniz TAKVİM'in gündeme getirdiği ve "Bütün temel gıdalarda perakende satışlarda KDV yüzde 1 olsun" teklifi Ankara'da karşılık buldu. Tarım Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bu konuda başlattıkları çalışmada sona yaklaştı. Konuyla ilgili TAKVİM'e Salı günü yaptığı açıklamada indirim çalışmasına başladıklarını söyleyen Tarım Bakanı Mehdi Eker, Paris'te gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı. Eker, çalışmaları bir kez daha hatırlattıktan sonra, "Hangi ürünlerde yapılacağı konusu belirleniyor. Bu adım Türk halkının gıda maddelerini ucuza alması için atılıyor" dedi.

KABİNEYE GELECEK
Tarım Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre önümüzdeki haftadan itibaren kademeli olarak gıda maddelerinde KDV indirimleri yapılması konusu Bakanlar Kurulu gündemine getirilecek. Bakanlar Kurulu'nun kararından sonra belirlenen gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 1'e düşürülebilecek. Orandaki 7 puanlık indirim gıdada önemli bir ucuzluğa yol açacak.

'TÜKETİCİYE YANSIYACAK'
Aynı konuda soruları cevaplandıran Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise şunları söyledi: "Temel gıda maddelerine ilişkin Sayın Başbakanımızın bize bir çalışma talimatı var. Ama bu dönemde mali disiplin hiç bir dönemde olmadığı kadar önemli. Dolayısıyla herhangi bir adım atılacaksa da hesabı iyi bir şekilde yapılacak. Şu aşamada sadece bir çalışma söz konusu. Biz kayıtdışılığı azaltmak için bulgurda ve ette toptan satışlarda KDV'yi yüzde 1'e indirdik. KDV nihai tüketicinin ödediği bir vergidir. Oralarda indirim olursa tüketiciye olumlu yansır. Eğer bir sektörde bir üründe yoğun rekabet varsa KDV'yi indirdiğiniz zaman olduğu gibi tüketiciye yansır."

TAKVİM GÜNDEME GETİRDİ
Takvim, hafta başında Tarım Bakanı Mehdi Eker'in toptan etteki KDV'nin yüzde 1'e düşürüldüğünü açıklamasından sonra diğer gıda maddelerindeki vergi oranlarını da gündeme getirerek, bunlarda da indirim yapılmasını haberleştirmişti.