İstanbul yarışı

5 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirmesinde ikinci firmalara tanınan süre bugün bitiyor. Gözler İstanbul'da. 2.2 milyon aboneli AYEDAŞ Enerjisa'ya, 4 milyon abonesi olan BEDAŞ da Park Holding'e teklif edilebilir...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2011 Güncelleme 29 Eylül 2011, 00:02
İstanbul yarışı

İÇİNDEKİLER

İstanbul Anadolu Yakası, Boğaziçi, Toroslar, Gediz ve Trakya elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirmelerinde bugün kritik gün. Nihai pazarlık görüşmelerinde rekor teklifler veren firmaların ödeme yapmaması nedeniyle devri gerçekleştirilemeyen 5 elektrik dağıtım bölgesinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ikinci en yüksek teklifi veren firmalar sözleşme imzalamaya davet edilmiş ve süre verilmişti. Bu süre de bugün doluyor.

İKİNCİ OLMAZSA ÜÇÜNCÜYE...
Özelleştirmelerde gözler özellikle İstanbul'a çevrilmiş durumda. İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasının elektrik dağıtımının geleceği, ikinci en yüksek teklifi veren firmalar ek süre istemezse bugün belli olacak. İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. (AYEDAŞ) ihalesinde ikinci olan Yıldızlar SSS Holding'in 1.8 milyar dolarlık bedeli ödemek için kredi bulamadığı iddia ediliyor. Şirketin ek süre için gerekli ek teminatı yatıramayıp AYEDAŞ'ı devralma hakkını yitireceği konuşuluyor. Bu durumda ÖİB'nin AYEDAŞ'ı üçüncü sıradaki Enerjisa'ya teklif edeceği ifade ediliyor. AYEDAŞ'ın 2.2 milyon abonesi var ve yüzde 7.5 kayıp oranına sahip. Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ihalesinde de en yüksek ikinci teklifi 2 milyar 751 milyon dolarla Aksa vermişti. Aksa'nın çekilmesi halinde, BEDAŞ üçüncü en yüksek teklifi veren Park Holding'e teklif edilecek. BEDAŞ'ın abone sayısı ise 4 milyon.

DEVİR SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK
Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde ikinci sıradaki firmaların ek süre hakkını kullanması durumunda, sözleşmelerin imzalanması Kasım sonunu bulacak. İstanbul Anadolu Yakası, Boğaziçi, Toroslar, Gediz ve Trakya elektrik dağıtım bölgelerinde ikinci firmalarla sözleşme imzalanırsa, 9 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde edilecek.