Kırmızı et kasabası

Sermayesi olmayan köylüye besicilik fırsatı geliyor. Sistemi Afyon'da başlatacak İkbal, 2 bin 400 köylüye 48 bin büyükbaş hayvan dağıtıp, alım garantisi verecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ağustos 2011 Güncelleme 27 Ağustos 2011, 00:00
Kırmızı et kasabası

İÇİNDEKİLER

Çiftçilikte kullanılan 'alım garantili tarım' uygulaması, hayvancılıkta da geliştiriliyor. Kullandıkları eti kontrol etmek ve sağlıklı gıda sunabilmek isteyen firmalar, köylülere 'alım garantili' hayvan çiftlikleri kurarak bir yandan maliyetlerini düşürürken, bir yandan da sermayesi olmayan köylülere besicilik yapma imkanı sunuyor. 'Yetiştirici aile hizmeti' adlı sistemi uygulayacak olan Afyon merkezli İkbal Gıda, Afyon'da 2 bin 400 köylü aileye yaklaşık 48 bin büyükbaş hayvan dağıtmaya hazırlanıyor. TAKVİM'e konuşan İkbal Gıda Genel Müdürü Sedat Patlar, bu konudaki girişimleri başlattıklarını belirterek, "Bu sayede kullandığımız eti tüm aşamalarında kontrol etmiş olacağız. Hayvanları verdiğimiz köylülere, yem ve veteriner gibi konularda da destek olacağız. Köylü vatandaşlarımız da bu sayede besicilik yaparak para kazanmış olacak" dedi. Sedat Patlar, her haneye yaklaşık 20'şer adet 7 aylık büyükbaş hayvan verileceğini, bunların kesilecek aşamaya gelince köylülerden satın alınacağını anlattı.

150 MİLYONLUK YATIRIM
Bu işlemleri kendilerinin yapması halinde hem stok maliyetinin, hem de bakım maliyetlerinin yüksek olacağını ifade eden Patlar, buraya yapılacak masraf yerine, sistem sayesinde köylülerin kazanacağını söyledi. Sedat Patlar, "48 binden fazla hayvanın tanesi 3 bin liradan hesaplandığında bu sistem için ilk etapta yaklaşık 150 milyon liralık bir yatırım yapılacak" şeklinde konuştu. Diğer çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Patlar, şu anda 30 olan lokantalarını 2012 sonuna kadar 50'ye çıkartacaklarını, İstanbul'da Boğaz'da da büyük bir restaurant açacaklarını kaydetti. Patlar, ayrıca 2 yıla kadar hazır yiyecek sektörüne gireceklerini de sözlerine ekledi.

'ETİN FİYATI 2 LİRA İNER'
Sedat Patlar, Eylül'de et fiyatlarında 2 liralık bir düşüş beklediklerini söyledi. Şu anda karkas etin kilosunun 16 lira olduğunu anlatan Patlar, "Ramazan'da yerli besici, ithal ete vergi gelince fiyatları kendine göre ayarladı ama piyasada bu dengesizliğe müdahale gelecektir" dedi. Sadece Et ve Balık Kurumu'nun 2 bin 250 ton et alımı yaptığına dikkat çeken Patlar, "Vergiler yükselince ithal etin cazibesi kalmadı" diye konuştu.


Burçin GÖKTAN