Yargıtay'dan bankaları üzecek haber!

Yargıtay, aidatını geri alan tüketicinin kredi kartını iptal eden bankanın tazminata mahkûm edildiği davaya son noktayı koydu.

Giriş Tarihi 25 Ağustos 2011, 00:00 Güncelleme 25 Ağustos 2011, 17:48
Yargıtay’dan bankaları üzecek haber!

İÇİNDEKİLER

Üst mahkeme, bankanın temyiz talebinin ardından karar düzeltme talebini de reddetti. Avukat Şölen Tüysüz, müvekkilinin kredi kartını iptal eden bankaya karşı verdiği hukuk mücadelesinde galip geldiğini belirtti.

Tüysüz, Fuat Engin'in kullandığı kredi kartından 45 lira kart ücreti tahsil eden bankaya itirazda bulunduğunu aktardı. Tüysüz, "İtirazın ardından müvekkilimin kredi kartı üyelik ücreti geri verildi, fakat kart ücretinin iade edilmesi dayanak yapılarak kullanıma kapatıldı." dedi.

Bankanın uygulamasının, hakkaniyete ve emredici hukuk kurallarına aykırı, tek yanlı aynı zamanda haksız bir olduğunu iddia edip kredi kartının yeniden kullanıma açılması istemiyle İstanbul Tüketici Mahkemesi'nde dava açtıklarını dile getiren Tüysüz, sözleşmenin feshi sebebiyle Fuat Engin in 'kredi kartını kullanamaması' ve 'bilgisi dışında kapatılan kartını kullanmak istediğinde onay verilmediği için çevresinde güç durumda kaldığı' gerekçeleriyle tazminat talebinde de bulunduklarını ifade etti.

Avukat Şölen Tüysüz, İstanbul 4'üncü Tüketici Mahkemesi kararının, banka tarafından Yargıtay'da temyiz edilmesi üzerine, konuyu görüşen Yargıtay 13'üncü dairesinin, bankanın, kararı bozma talebini 'Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle yenilenmesine karar verilen feshedilmiş sözleşmenin süresi bitimine kadar geçerli olacağının anlaşılması nedeniyle reddiyle, usul ve yasaya uygun olan hükmün onanmasına' karar verdiğini kaydetti. Şölen Tüysüz, bankanın diğer tüketicilerle olduğu gibi, müvekkili Fuat Enginle de inatlaşmaya devam ederek, dosyayı karar düzeltme talebiyle tekrar Yargıtay'a gönderdiğini aktarırken, 13'üncü Dairesinin davalı bankanın karar düzeltme talebini de 'Dosyadaki yazılara, mahkeme kararında belirtilip, Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici nedenlere göre' reddederek son noktayı koyduğunu ve bu şekilde konuyla ilgili İçtihad oluşması nedeniyle, bankaların son günlerde kamuoyuna yansıttıkları Yargıtay karar verdi, tüketiciler artık kart aidatı ödeyecekler, ödemezlerse kartları kapatılacak' yaklaşımının da geçersiz olduğunu ifade etti.

Fuat Engin de 2 seneyi aşkın bir süredir verdiği hak arama mücadelesi sonucunda Yargıtay'ın içtihad haline getirdiği kararı yorumlarken konuyla ilgili eski tarihli mahkeme kararlarıyla tüketicinin hak aramaması için elinden geleni yapan, psikolojik baskı uygulayan bankaların haksız uygulamalarına karşı itiraz etmenin, hak aramanın gerekliliğini vurguladı.

Engin, bankanın, artık tüketici mahkemesinin kararına uymasını beklediğini ifade ederek, bu sebeple mahkeme kararı doğrultusunda yeni bir kredi kartı sözleşmesi imzalamasını bankadan talep ettiğini, aksi durumda hukuk mücadelesine devam edeceğini bildirdi. Engin, bu nedenle kredi kartı kullanıma kapatılan tüketicileri de hakkını aramaya ve bankaların iyi niyet kuralına aykırı olarak yaptıkları haksız ve tek yanlı sözleşme şartlarına karşı itiraz etmeye çağırarak, tüketicilerin Tüketici Örgütleri Federasyonu üyesi tüketici örgütlerinden hukuki destek almalarını önerdi.