Altında ikinci satış dalgası geldi

Altın fiyatlarında dün ABD'den gelen olumlu verilerin yarattığı pozitif havayla başlayan sert düşüş bugün de devam ediyor.

Giriş Tarihi 25 Ağustos 2011, 00:00 Güncelleme 25 Ağustos 2011, 14:51
Altında ikinci satış dalgası geldi

İÇİNDEKİLER

Altının onsun düne göre yaklaşık yüzde 3'ü aşan gerilemeyle 1,700 dolar sınırına geldi.

Aralık teslimi altının onsu elektronik işlemlerde 50 dolara yakın gerileyerek 1,710 doların altına geriledi.

Uluslararası piyasada gerileyen altın, Kapalıçarşı'da da ucuzladı. Cumhuriyet altını 650 lira alış, 690 lira satıştan, çeyrek altın ise 154 alıştan, 168 lira satıştan işlem görüyor. Gram altının alış-satış fiyatı ise 96-100 lira seviyesinde bulunuyor.

ABD'den dün açıklanan Temmuz ayı dayanıklı tüketim malları siparişlerinin beklenenden iyi gelmesiyle, küresel ekonomideki resesyon algısının kısmen kırılması altında bir günde yüzde 5'i aşan değer kaybı yaşanmasına neden olmuştu.

1.900 dolardan düşmeye başlayan spot altının onsu 1,700 dolar sınırına kadar geldi. Altın kontratlarının işlem gördüğü COMEX Endeksi'nde tutulması gereken minimum başlangıç teminatının da yüzde 27 artırılarak 9.450 dolara çıkarılması, kaldıraçlı pozisyonları bulanan yatırımcıların satışlarını beraberinde getirdi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin yarın merkez bankaları başkanlarına yapacağı konuşmada ekonomiyi destekleyecek önlemler açıklayacağı beklentisi de, küresel piyasalardaki risk iştahını artırarak altına satış getiren diğer etken oldu.

Uzmanlar altındaki satışların sert yükselişin önemli bir düzeltmesi olduğuna dikkat çekerken, sonbaharda özellikle Hindistan ve Ortadoğu'dan gelen talebin üst seviye çıkması ve küresel ekonomide hala belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle çok uzun soluklu bir düşüş yaşanmayacağına işaret ediyor.