Sabırlı otistikler yıldız olacak

Aynı işi tekrar tekrar yapmaktan hiç sıkılmayan otistikler, bilişim sektörüne adım atıyor. Otistiklerin zeka ve sabırları şirketleri uçuracak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Haziran 2011 Güncelleme 24 Haziran 2011, 00:00
Sabırlı otistikler yıldız olacak

İÇİNDEKİLER

Çevremizde mutlaka bildiğimiz bir otistik vardır. Zaten 100 kişiden birisi bu hastalık ile doğuyor. Sevimli halleri, güler yüzleriyle bizim dikkatimizi çeken bu insanların bilinmeyen bir yönleri var. Aynı şeyi tekrar tekrar yapmaktan bıkmıyorlar. Üstelik 10 yıl önceki bir müziği, ya da tarihi hemen hatırlıyorlar. Otistiklerin zekalarındaki bu üstünlük, şimdi özellikle bilişim sektöründe büyük bir katma değere dönüşüyor. Toyota Türkiye sponsorluğunda ve Massachusetts İnstitute of Technology öncülüğünde İş Planı Yarışması düzenleniyor. Organizasyona Hakkari'den Edirne'ye kadar 3 bin 200 başvuru geliyor.

BİRİNCİLİK GETİREN ÖZEL PROJE
Önceki gün Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt'un da katıldığı bir toplantıda yarışmanın birincisi Petek Özgül ve üçüncüsü Aslıgül Aktaş ile sohbet ediyoruz. Yukarıda otistiklerle ilgili yazdıklarımı bize birinci Petek Özgül anlatıyor. Özgül, özellikle bilişimde normal insanların 10 kereden fazla yaptığında sıkıldığı tekrar isteyen işleri ve testleri otistiklerin rahatlıkla yapabildiğini keşfettiğini belirtiyor. Bunun üzerine geliştirdiği 75 kişinin çalışacağı bir şirket planından bahsediyor. Özgül, otistiklerin özelliklerini şöyle sıralıyor: "Tekrarlayan işlerde yüksek performans, konsantrasyon ve sabır, detaylarda hassasiyet ve doğruluk, sisteme bağlılık ve planlı çalışma..." 'Yağmur Adam' filmini de hatırlatan Özgül, "Türkiye'de çok Yağmur Adam var ve teknoloji şirketleri için bu cevher" diyor. Aslıgül Aktaş'a üçüncülük getiren projede ise cep telefonunu gittiğiniz mekana tutarak oradaki tüm indirim ve avantajları görebiliyorsunuz. Tüketici avantaj sağlarken, firmalar farklı bir pazarlama sistemine kavuşmuş oluyor.