107 milyon dolarlık çılgınlık

Çılgın Mehmetler, Başkent Gaz'da 107 milyon doları yaktı. Elektriğe para bulunmazsa 35 milyon dolar da kaybedilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mayıs 2011 Güncelleme 11 Mayıs 2011, 09:49
107 milyon dolarlık çılgınlık

İÇİNDEKİLER

Elektrik ve gaz ihalelerine 6 milyar dolar veren Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığı, ilk işinde karaya oturdu. Başkent Gaz için 1 milyar 211 milyon doları yatıramayan Mehmetler, 107.6 milyon dolarlık teminatı yaktı. Yönetim kavgasına düşen ortaklar, mahkemelik olunca kredi alamadı.

HAZİNE'YE KALACAK
2'nci sıradaki Fernas'ın teklifi de muhammen bedelin altında olduğu için ihale iptal edildi. Mehmetler, Mayıs sonuna kadar Boğaziçi ve AYEDAŞ elektrik bölgelerini de alamazsa 35 milyon dolarlık teminatları daha yanacak. Böylece 142 milyon dolarları Hazine'ye geçmiş olacak. Ancak ortaklık bir teminat daha yatırarak süreyi 2 ay daha uzatma hakkına da sahip. Öte yandan Çılgın Mehmetler ödeme yapmazsa ikinci olan şirketler rekabete takıldığı için üçüncü sıradaki Park ve EnerjiSA gündeme gelecek.

SONBAHARDA TEKRAR İHALEYE ÇIKILACAK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 hissesinin özelleştirme ihalesinin iptaliyle ilgili olarak, "Maalesef biz sürecin böyle bitmesini istemezdik, bu yıl için süreci tekrar başlatmak lazım, biz tekrar ihaleye çıkacağız" dedi. Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu da açıklamasında, Başkent Gaz'da yeni ihaleye sonbaharda çıkacaklarını ifade etti.