Kanala süper kaynak

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Kanalİstanbul projesinin kaynağını 2B arazileri oluşturacak Seçim sonrası çıkacak yasa ile 2B arazilerinden 30 milyar dolar gelir elde edilmesi bekleniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mayıs 2011 Güncelleme 07 Mayıs 2011, 17:43
Kanala süper kaynak

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyipn Erdoğan'ın, 'çılgın proje'si Kanalİstanbul'un finansmanı için, 2B arazilerinin satışından elde edilecek gelirin planlandığı öğrenildi. Yapılan planlamalara göre, seçim sonrasında çıkarılması düşünülen yasa ile 2B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş arazilerin satışından 23-30 milyar dolar arasında bir gelir bekleniyor. Kanalİstanbul projesinin maliyetinin ise 15-19 milyar dolar arasında değişebileceği öngörülüyor.

TEK FİRMA OLMAYACAK
Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın, arazilerin tespiti ile ilgili yaptığı çalışmalar tamamlanırken, 2B yasal düzenlemesi de Meclis'e sevk edilme aşamasına getirildi. Öte yandan Başbakan Erdoğan, İnanlar İnşaat Başkanı Serdar İnan'ın proje için yaptığı 30 milyar dolarlık teklife, projenin bir firmaya mal edilmemesi için sıcak yaklaşmamıştı.

2B YASASI NE GETİRİYOR
2B yasa tasarısı, orman vasfını yitirmiş arazilerin, 5 yıl araziyi kullanmış olanlara yüzde 10'u peşin, kalanın 5 yıl vade ile satışını öngörüyor. İsteyen peşin de ödeyebilecek. 2B'yi almak isteyenler, yasa çıktıktan sonra 3 ay içinde başvuruda bulunacak. Maliye Bakanlığı'nın yaptığı tespitlere göre Türkiye'de toplam 473 bin 419 hektar 2B arazisi bulunuyor.


ŞERİFE GÜZEL