İthalat varsa biz yokuz

Türkiye dünyanın en pahalı etini yerken ithalat başladı; fiyatlar düştü. Kârı azalan bazı üreticiler, 'İthalat bitmezse kapatırız' tehdidinde bulundu. Bakan Eker, 'Kârlarını düşünüyorlar' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ocak 2011 Güncelleme 13 Ocak 2011, 00:00
İthalat varsa biz yokuz

İÇİNDEKİLER

Türkiye yaklaşık 1 yıldır et fiyatlarını tartışıyor. Tarım ve hayvancılık ülkesi Türkiye, özellikle geçtiğimiz yıl dünyanın en pahalı etini tüketince hükümet ithal et silahıyla piyasalara müdahale etti. Et fiyatlarının yükseldiği günlerde TAKVİM konuyu tüm taraflarıyla gündeme getirmiş ve fiyat artışlarında spekülatörlerin etkisini ortaya koymuştu. O dönemde gerek sektör temsilcileri, gerekse EBK yetkilileri "Piyasadan canlı hayvan toplayarak fiyatı yükseltiyorlar" demişlerdi.

'SEKTÖRE GERİ GELEBİLİRİZ...'
O dönemde bir açıklama yapan Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, et ithalatını spekülatörleri terbiye için yaptıklarını söylemişti. Hükümetin ithalat kararı ile toptan et fiyatları düştü. Sektörden bazı firmalar bu fiyatlarla rekabet edemeyeceklerini gerekçe gösterip piyasadan çekileceğini bildirdi. Banvit, "İleride kırmızı et ithalatı yerli üreticinin de üretim yapmasına elverdiğinde üretime başlayabiliriz" açıklaması yaptı. Banvit'ten sonra Koç Holding, çiftliği Harranova'da besicilikten çekilme kararı aldığını açıkladı. Çiftlik yetkilileri, "Bu işten para kazanmak mümkün değil" dedi.

ÇOK KÂR ETMİŞLERDİ
Tarım Bakanı Mehdi Eker, bu açıklamaları şöyle değerlendirdi: "Bizim işimiz vatandaşımızın ucuz ete ulaşmasını sağlamak. Firmalar kâr-zarar hesabını yapıyor, nerede daha fazla kâr görüyorsa oraya gidiyor. Geçmiş dönemde çok büyük kâr elde ettiklerini biliyoruz. Eğer biri 10-11 liraya karkas eti alıp, 25 liraya satıyorsa buna izin vermeyiz."

'İŞLERİNE GELMEDİ'
Spekülatörlerin hayvan topladığını ilk gündeme getiren Emin Et Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, gelişmeleri şöyle değerlendirdi: "Bu koca markalar piyasalardaki canlı hayvanları toplamıştı; istediği fiyata satıyordu. Şimdi bu ithalat işlerine gelmedi. Bu gibi 50 firma var ve görün Mart'a kadar fiyatlar daha da düşecek. Bıraksınlar, zaten kimse onlara zorla girin demedi. Birçoğunun da işi bu değildi. Getirdiğimiz hayvanın yüzde 42'sini devlete vergi veriyoruz. Onlar istiyorlar ki; yüzde 100'ünü verelim, et fiyatı yine 20 TL'ye çıksın. 73 milyon insan var. Onlar mı daha önemli 50 firma mı? Devlet bunun farkında. Artık vatandaşa ucuz et yediriyor. İthalatla 5 bin kişi iş buldu..."