Hastalıklı etleri köpek değil insan yedi

Hamburger skandalında hastalıklı etleri yediği söylenen 55 köpek tek tek incelendi. Köpeklerin kanında bu etlerle ilgili bulgu çıkmadı. 11 ton hastalıklı etin akıbeti meçhul kaldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2010 Güncelleme 22 Eylül 2010, 12:28
Hastalıklı etleri köpek değil insan yedi

İÇİNDEKİLER

Tarım Bakanlığı, Burger King'in bakterili çıkan hamburger etlerini imha ettiğini, ardından da köpeklere yedirdiğini belirten Zeybek firmasının yalanını köpeklere test yaparak ortaya çıkardı.
Bakanlık yetkilileri, 55 köpeğe yedirildiği iddia edilen 11 bin kiloluk etin yenilip yenilmediğini ortaya çıkarmak için veteriner hekimlerle köpek barınağına giderek inceleme yaptı.

Yapılan muayene ve testlerde köpeklerin bu etleri yemediği ortaya çıktı. Veteriner hekim ve bilirkişiler, önce 11 bin kilogramlık etin köpekler tarafından 3 ayda tüketilemeyeceği ihtimalinden yola çıkarak, 'köpeklere bu sürede ancak 3 bin kilogram et yedirilebilineceği, kalan 8 bin kilogramlık etin depoda bulunması gerektiği' ihtimalinden hareketle, barınak yetkililerine, depoları görmek istediklerini söyledi. Barınağın deposuna giden Bakanlık bilirkişileri, depoda bu etlere rastlamayınca, veteriner hekimler devreye girerek, bilirkişi gözetiminde barınakta bulunan köpekleri muayeneden geçirmeye başladı.

Köpekleri hem muayene hem de kan ve idrar testlerinden geçiren veterinerler, yapılan testlerde köpeklerde bakteri taşıyan bu etlere rastlamadıklarını bildirdi. Bilirkişi raporlarının tamamlanmasının ardından Bakanlık, Zeybek firmasının, etlerin imha edildiği ya da köpeklere yedirildiği beyanının doğruyu yansıtmaması üzerine araştırmasını genişletti. Bakanlık, Fasdat Gıda ve Zeybek firmasını sıkı takibe aldı. Bakanlık, bakteri taşıyan etlerin ne olduğunu araştırıyor

'İMHA EDİLDİĞİNE İNANMIYORUZ'
Hastalıklı hamburger etlerini satan TT Gıda Genel Müdürü Selim Göncüoğlu, etlerin imha edilmediğini gidip yerinde noter tasdikiyle ispat ettiklerini, etlerin piyasaya sürüldüğünü iddia etti.

İşte açıklamaları:
Hamburger için hazırlanan 30 ton et bize geri gönderildi. Ama bunlarda hastalık yok.
Sadece kıl çıktığı belirtildi. Biz bunları tekrar kıyma yapıp piyasaya verebiliriz. Hastalık tespit edilen 11 ton et için ise Haziran ayının başında defalarca Fasdat Gıda'ya başvurduk. Ama etleri bulamadık. Hatta Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü yetkilileriyle firmaya da gittik. Orada etlerin Zeybek adlı katı atık firmasına verildiğini öğrendik. Balıkesir'deki bu firmaya da giderek yerinde tespit yaptık.

Firmaya gittiğimizi noter kanalıyla da tastik ettirdik. Daha sonra da firmanın etleri verdiğini söylediği kangal köpek çiftliğine gittik. Burada köpeklerin bu etleri yemediğini yine noter kanalıyla tespit ettirdik. Hatta Tarım Bakanlığı da bu tespiti yaptı.

'ÜRÜNLERİMİZ TEMİZ'

FASDAT Gıda deposunda ürünleri bulunan Maret, bir açıklama yaparak etlerinde sağlığa aykırı bir sorun bulunmadığını bildirdi. Açıklamada şöyle denildi: "Maret tesislerinde Burger King için üretilen hamburger pateleri, her türlü laboratuvar analizi yapılıp sonuçları temiz çıktıktan sonra tesis kapısında Burger King tedarikçisi Fasdat şirketine teslim edilmektedir. Bu şekilde teslim edilen ürünlerde bakteri yoktur. Teslimattan sonra tedarik zincirinde (nakliye, depolama, müşteriye sunma) oluşabilecek bozukluklar nedeniyle bu malların kontamine olmasından Maret sorumlu değildir. Biz ürünlerimizin kontrolümüz altında bulunduğu her aşamasından sorumluyuz."