Zehirli etlere 6 aylık abluka

Hamburger yapımı için satılan etlerdeki zehir skandalı büyüyor. Tarım Bakanlığı, aralarında büyük markaların da olduğu firmaların etlerinin satışını durdurdu. Bu etler 6 ay boyunca kontrol edilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2010 Güncelleme 22 Eylül 2010, 12:47
Zehirli etlere 6 aylık abluka

İÇİNDEKİLER

Hamburger köftelerinin yapımında kullanılan etlerin virüslü çıkması ile başlayan skandal büyüyor. TAKVİM, Tarım Bakanlığı müfettişlerinin raporlarıyla ispatlanan skandalı dün manşetine taşımıştı. Tarım Bakanlığı, gelen ihbarlar üzerine yaptığı incelemede Burger King'e hamburger yapımında kullanılmak üzere satılan 160 bin porsiyon ette tehlikeli hastalıklara yol açan Salmonella ve Listeria virüslerine rastlandığını tespit etti. Bunun üzerine etlerin izini süren Bakanlık yetkilileri, imha edildiği bilgisine ulaştı.
Ancak, etleri imha ettiği söylenen firmanın bu işlemi yapmadığı iddia edildi. Hatta etlerin piyasaya sürüldüğü bilgisi Bakanlık'a ulaşınca 81 ilde zehirli et avı başlatıldı.

ÜNLÜ MARKALAR DEPODA

Bu arada etlerin bulunduğu Fasdat Gıda Dağıtım Şirketi'nin depolarında veteriner hekimlerin yaptığı incelemeler sırasında çok ünlü markaların da et ürünlerinde Listeria bakterisine rastlandı. Bu markaların Maret ve Al-Et olduğu Tarım Bakanlığı'nın resmi raporlarına da yansıdı. Bakanlık yetkilileri 900 kilo olduğu belirlenen etleri, piyasaya sürülmesinin önüne geçmek için depoya yediemin olarak teslim etti.

SATIŞLAR DURDURULDU

Bütün bu gelişmeler üzerine harekete geçen Tarım Bakanlığı, Burger King'in et tedarikçisi Fasdat Gıda, Burger King ve Maret'in ürünlerini mercek altına aldı. Bakanlık, en az 6 ay boyunca bu firmaların etlerinden her ay numuneler alarak inceleyecek.
Etler, analizlerin hepsinde temiz çıkarsa, ürünlerin üzerindeki şüphe kalkarak Bakanlık'ın rutin kontrollerine bırakılacak.

MARKETLERDEN TOPLATILDI
Tarım Bakanlığı, etlerinde Listeria bakterisi tespit edilen Maret'in ürünlerinin bakterili üretilen serisini, referans kabul edilen laboratuarlarında inceletecek. Bakanlık, incelemelerin bitimine kadar Türkiye genelindeki tüm market ve restoranlardan ürünleri toplatarak Tarım İl Müdürlükleri'nin yediemininde tutma kararı aldı. Maret etlerinin temiz çıkması halinde ürünlerin satışı serbest bırakılacak. Bakteri tespit edilirse Bakanlık, Maret hakkında Gıda Kanunu'ndaki cezai yaptırımları uygulamaya başlayacak.

KAPATMA GELİR
Tarım Bakanlığı, ürünlerinde bakteri bulunması durumunda Maret firmasına sattığı et başına cezai müeyyide uygulayacak. Her ayrı paket için 5 bin ila 20 bin lira arasında para cezası verecek olan Bakanlık, ayrıca firmanın yetkilileri ile ilgili suç duyurusunda da bulunacak. Para ve hapis cezalarının yanı sıra Maret firmasına bir daha üretim tesislerinde et ve et ürünleri üretememe ve firmanın yetkililerine bir daha et üreticiliği yapmama cezası verilebilecek.

İMHA EDİLECEK
Depoda tutulan etlerin bakterili olduğunun tespiti halinde, ürünler Bakanlık yetkililerinin gözleri önünde imha edilecek ve tutanak tutulacak. İmha edilen etlerin imha bedeli ise yine sahibi olan firmaya fatura edilecek. Tarım Bakanlığı yetkilileri Maret'in yanı sıra Al-Et adlı bir firmanın ürettiği etlerin ilk analizlerde temiz çıktığını, ancak Tarım Bakanlığı'nın referans laboratuarlarında ikinci kez analizden geçeceğini kaydetti.