Sınav iptal edilemez

Son 2 gündür 'KPSS'nin tümü iptal edilemez' diyen TAKVİM'in tezini Danıştay kararları da doğruladı. İşte, Danıştay'ın bugüne ışık tutacak kararlarından bazıları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ağustos 2010 Güncelleme 30 Ağustos 2010, 12:09
Sınav iptal edilemez

İÇİNDEKİLER

KPSS'de usulsüzlük nedeniyle 'İptal' iddiaları sürerken Danıştay'ın daha önceki kararlarında, 'Sınav kağıtları çalınsa da toplu kopya çekilse de tüm sonuçlar ve atamalar iptal edilemez' görüşünü savunduğu ortaya çıktı. Danıştay kararları TAKVİM'in tezini doğrudı. İşte, benzer durumlarda verilen kararlar:

SORULAR ÇALINMIŞSA
1980 yılında Biyokimya İhtisas Giriş Sınavı'nın sorularının çalındığı, başarılı olanların ilanından sonra tespit edildi. Danıştay 5'inci Dairesi, "Salt ihtimallere dayanılarak sınavın iptal edilmesi hukukun genel ilkelerine uymadığından dava konusu işlemin iptaline (sınavın iptali) karar verilmiştir" dedi.

KOPYA ÇEKENLER
KPSS sınavında en çok dile getirilen 'kopya çekme' iddiası Danıştay'ın birçok kararına konu oldu. En kapsamlı değerlendirmenin yapıldığı ve bugünkü tartışmalara ışık tutacak 2 karar Danıştay 8'inci Dairesi'nde alındı. Bu kararlardan ilkine göre 1987'de üniversiteye giriş sınavlarında bir salonda sözel sorularda toplu kopya çekildiği tespit edildi. ÖSYM, bu salonda sınava giren öğrencilerin sözelden aldıkları sonucu iptal ederek, değerlendirmeyi sadece sayısal sorulara göre yaptı.

OLAN MASUMA OLUR:
1997'de bir sağlık müdürlüğünün memuriyet sınavları usulsüzlükten tümden iptal edildi. Danıştay 12'nci Dairesi, "Memuriyet sınavının iptali tüm sınavın iptali sonucunu doğuracak olguların bulunması ile olur.
Aksi halde, sınava iyi niyetle katılan ve memur olma hakkı kazananlar açısından ciddi sonuçlar doğar" görüşünü savundu. Tüm sınavın iptali yönündeki kararı kaldırdı.

YANLIŞLAR DA AYNIYSA KOPYA VARDIR
Erciyes Üniversitesi'ndeki bir sınav sonucu Danıştay 8'inci Dairesi, "İkili ve toplu kopya çekildiği tespit edilirse kopya çekenlerin sınav sonuçları iptal edilerek, buna göre yeniden değerlendirme yapılır" dedi. BAŞARILI OLMAK CEZALANDIRILAMAZ: Geçmiş yıllarda başarısız olan memur adayının son sınavda iyi sonuç alması kopya çektiği anlamına gelmez. Sınavın iptali başarıyı cezalandırmak olur.

TEŞEKKÜR TELEFON VE MAİLLERİ YAĞMUR GİBİ...
Kılınç Arslan: Haklının yanında olup gazetecilik misyonunu çok iyi temsil ettiğiniz için size çok teşekkür ediyorum.
Nazlı Çataklı:
Sesimizi duyurmaya yardım ettiğiniz için size sonsuz teşekkürler.
Emire Yılmaz:
Haklının yanında olduğunuz sürece size minnettar kalacağız.
Faruk Batman:
KPSS'nin iptal edilmemesi ile ilgili haklı araştırmalarınızdan dolayı sizlere teşekkür ederim.
İbrahim Fevzi: Sınava çalışıp alnının teriyle yüksek puan alan ben ve benim gibi binlerce adayın yanında olduğunuz için teşekkürler.
Işıl Bostan:
Kopyacıların e-maili ve bilgisayarlarının IP numaraları elde edildiği için onların yakalanması ve sınavlarının bireysel olarak iptal edilmesi daha adaletli olacaktır.
Beytullah Hıdır: Biz tüm yıl çalıştık ve yüksek bir puan aldık. Bizim günahımız ne?Sınavın tümüyle iptal edilmesini istemiyoruz.
İsmet Ümit Türkmen: Emeğiyle iyi puan alanları desteklediğiniz için teşekkür ederim.
Yasemin Akın:
Her yanımızı emek hırsızlarının sardığı bu günde sizlerin desteğine çok ihtiyacımız var. Allah sizden razı olsun.
Berk Bilir: 2004 mezunu öğretmen adayıyım ve bugüne kadar atanabilecek puanı yeni aldım. 6 yıllk bu emeği bir grup emek hırsızı yüzünden çöpe atamam.
Mahmut Koyun: Sesimize kulak verip yanlı habercilik yapmadığınız ve doğruları, gerçekleri tarafsız ve korkusuzca paylaştığınız için sonsuz teşekkürler. Yüzbinler sizi destekliyor.