Çift maaş alan dul kadınlara SGK takibi

Ölen eşinden dul aylığı alan, ayrıca kendi maaşı da olan kadınlara 9-15 bin lira fatura kesildi. SGK, sosyal desteklerin 3 ay içinde geri ödenmesini istedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Temmuz 2010 Güncelleme 19 Temmuz 2010, 00:00
Çift maaş alan dul kadınlara SGK takibi

İÇİNDEKİLER

Alacakları 50 milyar liraya ulaşan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çift maaşlı dul kadınları izlemeye aldı. Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri, bulundukları bölgelerde dul maaşı alan kadınların listesini çıkardı. Bu kişilerin, başka maaşları, gelirleri olup olmadığı saptandı. Her 2 maaş üzerinden sosyal destek ödemesi alanlara tebligat gönderilerek, birinin iade edilmesi istendi. Bu tutarı 3 ay içinde ödemeyenlerin borçlarına da faiz işletileceği belirtildi. Geriye dönük olarak son 12 yıllık tutar talep edilince 400-500 lira dul maaşı alan kadınlara 9-15 bin liralık fatura çıkarıldı. Çifte maaş alan kadınların aylıklarının 4'te 1'ine haciz konuldu. Sosyal destek ödemesinin varlığından bile habersiz olan vatandaşlar soluğu SGK'da aldı.

KİMLER DUL MAAŞI ALABİLİYOR?
Emekli Sandığı kapsamında emekli aylığı olanlar, ölen eşinin aylığının yarısını alabiliyor. Memur emeklisi kişi, Bağ-Kur, SSK emeklisi eşinden de aylık alabiliyor. Memur emeklisi eşinden dolayı Emekli Sandığı'ndan dul aylığı alan kişi, Bağ-Kur kapsamında kendi çalışması var ise Bağ-Kur'dan yaşlılık aylığı alıyor. Emekli Sandığı, dul aylık oranı eşinin aylığının yüzde 75'i kadar oluyor. Aynı zamanda SSK'dan da yetim aylığı talep edemiyor.