Bakan ette sınırı belirledi...

Eker, “Bu işten rant sağlayanlar var. Ancak biz kıymayı 20 TL’nin altında vatandaşa yedirme konusunda kararlıyız” dedi.

Giriş Tarihi 19 Temmuz 2010, 00:00 Güncelleme 19 Temmuz 2010, 08:58
Bakan ette sınırı belirledi...

İÇİNDEKİLER

Bazı spekülatörlerin cep telefonları ile birbirlerine mesaj atarak 'Hayvan satmayın' çağrısı yaptığını belirten Eker, "Bu işten rant sağlayanlar var. Ancak biz kıymayı 20 TL'nin altında vatandaşa yedirme konusunda kararlıyız" dedi...

Tarım Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarının artmaması konusunda hükümet ve bakanlık olarak kararlı olduklarını açıkladı. Eker, hayvan ithalatıyla birlikte 26 Nisan'dan bu yana tüketimde yüzde 25'lik artış olduğunu söyledi. Eker, "Fiyatlar da kıpır danma oldu. Ancak şu anda et fiyatları yüzde 17 düştü. İthalat kararıyla birlikte toptan karkas ette 8-9 lira, besiye gire cek hayvanlar da fiyat 12 lira. Toptancı fiyatı 12 liradan alıyor. Pe rakende 'ye de bu yansır"

SPAKÜLATÖR ENGELLİYOR

Eker, et fiyatlarını kontrol altına almak için besilik hayvan ithalatı izni vere ceklerin, bunun için tebliği çıkaracaklarını bildir di. Bakan Eker şunları söyledi: "Erkek buzağı besliyor. Kesim ağırlığında kombinaya getiriliyor. Spekülasyon bu aşamada oluyor. Yüksek fiyata besiciden topluyor. Kombinaya gelmesini engelliyor. Ticaretini yapmamak kaydıyla izin verilecek. 250 asgari olmak kaydıyla sağlıklı ülkeler den getirilmesine imkan tanınacak. Fiyatları izleyeceğiz."

Bazı spekülatörlerin cep telefonları ile birbirlerine mesaj atarak 'hayvan satışı yapmayın' dediğine dik kat çe ken Eker, bu iş ten rant sağ la yan la rın bulunduğunu vur guladı. Eker, "Ancak biz kıymayı 20 TL'nin altında vatandaşa yedirme konusunda kararlıyız" diyerek uyardı.

KOKOREÇ MÜJDESİ

Eker, AB'de gıda faslının açılması ile birlikte kokore cin yasaklanacağı iddialarını yalanlayarak "AB si zin ne yediğine karışmıyor. Nasıl yediğinize bakıyor. Kokoreç yasaklanmayacak. Hijyenik ortamda kokoreç yenilecek" dedi.

BESİCİLERE ESENBOĞA DARBESİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Esenboğa ve çevresindeki koku ve görüntü kirliliğinin önlenmesi için Çubuk ve Akyurt'taki besi işletmelerini kapatmaya başladı. Kapatılan işletmelerden, mücavir alan dışına çıkmaları veya Çubuk'ta kurulacak Organize Hayvancılık Bölgesine (OHB) taşınması isteniyor. Ağustosta altyapı ihalesi yapılması planlanan OHB'de 100 işletmelik yer bulunmasına karşın, ilk aşamada bölgede kapatılması öngörülen işletme sayısı 284. İşletmelerinin kapılarına kilit vurulan besiciler, ellerindeki hayvanları, yavruları ile birlikte kesime gönderiyor.

UYGUN KREDİ VERİN

Hergün 2-3 işletmenin kapatıldığı Çubuk Taşpınar Köyü'nden besici Serkan Akyıldız, "Bizim köyün Esenboğa VıP salonuna uzaklığı, kuş uçumu 8, kara yolu ile 18 km. Taşpınar Köyü'ndeki yüzlerce insanın işsiz ekmeksiz kalmaması, havaalanındaki kötü koku kadar önemli'' dedi. OHB'ye taşınmak istemeyen besiciler ise, kendilerine başka yere taşınmak için hemen uygun şartlarda kredi açılmasını, zararlarının karşılanmasını istiyor.