Sigara yaradı sırada benzin var...

Yılbaşında akaryakıt ürünlerine yapılan yüzde 11,8’lik vergi zammının bütçe hedeflerini tutturmakta yetersiz kalacağı anlaşıldı.

Giriş Tarihi 22 Mart 2010, 00:00 Güncelleme 22 Mart 2010, 09:06
Sigara yaradı sırada benzin var...

İÇİNDEKİLER

Benzin tüketimi artmazsa yeni zam kaçınılmaz olacak. Sigara zamları ise bütçeye yaradı...

Hükümet'in bütçeye ilave gelir sağlamak için yılın başında akaryakıt, tütün ve alkollü içeceklere yaptığı vergi zamlarının ilk iki aylık sonuçları, yıllık hedeflere ilişkin önemli ipuçları verdi.

SİGARADA EK 1 MİLYAR

BUGÜN'ün yaptığı hesaplamalara göre, motorlu taşıtlar ve dayanıklı tüketim mallarının Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) hedeflenen vergi geliri, önemli zam yapılmamasına rağmen, piyasadaki canlanma sayesinde planlandığı gibi tutacak. Tütün ürünlerine yapılan yüksek vergi zammı ise Maliye'ye beklentilerinin de üzerinde bir gelir artışı sağlayacak. İlk hesaplamalar, sigara zammından Maliye'nin kasasına hesap ettiğinin yaklaşık 1 milyar lira daha üzerinde kaynak gireceğini işaret ediyor. Bu beklenmedik artışın nedeni ise sigara firmalarının fiyatlarını beklenenin de üzerinde artırmalarından kaynaklanıyor.

5 MİLYARLIK EKSİK VAR

Buna karşılık ilk iki aylık bütçe performansı, akaryakıt ürünlerinin ÖTV'sinde yapılan yüzde 11,8'lik zammın, yıl sonu gelir hedeflerini yakalamaya yetmeyeceğini gösteriyor. Hesaplamalara göre zamlara rağmen petrol ürünlerinden elde edilecek vergi geliri, tüketimin aynı şekilde devam etmesi halinde, yılsonunda hedefin yaklaşık 5 milyar lira altında kalacak. Bu da, mali disiplini ön planda tutmak zorunda olan Maliye için ciddi bir gelir kaybı olacak.

ÇARKLAR HIZLI DÖNMELİ


Sigaradan tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi beklenen ilave gelir dikkate alındığında dahi, akaryakıt vergisinde oluşacak açığın 4 milyar liranın altına düşmeyeceği hesap ediliyor. Buna göre hükümetin, önümüzdeki günlerde benzine yeni bir vergi zammı yapmaması için ekonominin daha hızlı büyümesi, dolayısıyla akaryakıt tüketiminin ilk iki aydakinden çok daha fazla artması gerekiyor. Aksi halde ekonomi yönetimi 4 milyar liralık açığı kapatmak için ya benzinde yeni bir vergi zammına gidecek ya da ÖTV grubu içerisindeki diğer mallar olan sigara, içki, kolalı içecekler ya da motorlu taşıtların vergisini yükseltmek zorunda kalacak.

ARTIŞ YILBAŞINDA YAPILDI

Hükümet, geçtiğimiz yılın son günü akaryakıt ürünleri, sigara ve alkollü içkilerdeki ÖTV tutarlarını artırarak büyük sürpriz yapmıştı. Bu zamlarla, 95 oktan kurşunsuz benzindeki ÖTV tutarı litrede 20 kuruş arttırılırken sigaradaki nispi vergi oranı yüzde 58'den yüzde 63'e, asgari maktu ÖTV tutarı da 0,1025 liradan 0,1325 liraya yükseltilmişti.

Alkollü içkilerdeki vergi artışı da yüzde 37'leri aşmıştı. Bu zamların ardından bir sürpriz de sigara firmalarından gelmiş, sigaracılar beklenenin çok daha üzerinde, yüzde 30'lara varan oranlarda fiyat artışlarına gitmişti.


AVEA ÜYELERİNE 299TL

FUTBOL PARADIR

KEY PARALARI HESAPTA

MALİYE EV SAHİPLERİNİN PEŞİNDE!