KEY listeleri yine mi eksik çıktı?

Son listede 1 milyon 600 bin kişi açıklandı. 1 milyon 900 bin kişinin ismi listelerde hiç çıkmadı. Zaten onların da bunu ispat etmesi mümkün değil.

Giriş Tarihi 22 Mart 2010, 00:00 Güncelleme 22 Mart 2010, 14:17
KEY listeleri yine mi eksik çıktı?

İÇİNDEKİLER

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi tarafından, ''5939 Sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Ve 7/1/2010 tarihli ve 27455 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik'' hükümlerine göre tespit edilen 16 ciltten oluşan hak sahipleri listesi, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Ödemeler Ziraat Bankası kanalıyla bugünden itibaren yapılıyor. T.C. kimlik numarasını ibraz edenler parasını alıyor. Ancak, listeler yine eksik çıktı. TC Vatandaşlık numarasına göre sorgulama yapan hak sahipleri, listelerde isimlerini bulamadı. Daha önceki ödemelere itiraz edenlerin çoğunun itirazlarının işleme konmadığı, ya da ödenecek miktarın değişmediği gözlendi.

NE KADAR ALACAĞINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN


HAKSEN: KEY hak sahiplerine 655 TL eksik ödenecek

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ayhan Çivi, Konut Edindirme Yardımları hesabındaki tutarların 19 ay geç ödenmesi nedeniyle hak sahiplerinin yüzde 46 kaybının olduğunu belirterek, hak sahiplerine yarın 655 TL eksik ödeme yapılacağını iddia etti.
Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu(HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, Konut Edindirme Yardımları(KEY) hesabındaki tutarların 19 ay geç ödenmesi nedeniyle hak sahiplerinin yüzde 46 kaybının olduğunu belirterek, hak sahiplerine 22 Mart'ta 655 TL eksik ödeme yapılacağını ileri sürdü.
HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, KEY ödemelerinin 28 Temmuz 2008 tarihinde başladığını anımsatarak, listelerde ismi bulunmayan veya eksik miktar bulunan yaklaşık 3.5 milyon kişiye 19 aydır hiçbir ödeme yapılmadığını belirtti. Yasaya göre hak sahiplerine bu süre zarfında yüzde 10 gecikme faizi ödeneceğini vurgulayan Çivi, gecikme faiziyle birlikte KEY hesabı eksiksiz olan hak sahiplerine bin 555 TL ödeme yapılacağını kaydetti.

"GECİKME ZAMMIYLA BİRLİKTE 2 BİN 210 TL ÖDENMESİ GEREKİYOR"

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre kamu alacakları için 19 Kasım 2009 tarihine kadar aylık yüzde 2.5, bu tarihten sonra ise aylık yüzde 1.95 oranında gecikme zammı uygulanacağının altını çizen Çivi, şöyle devam etti:

"KEY ödemeleri de Devletin vatandaşlarına olan borcudur. Bu nedenle, hak sahiplerine geç ödeme yapılan her ay için amme alacaklarına uygulanan gecikme zammının uygulanması gerekmektedir. Bu durum, Sosyal Hukuk Devleti ilkesinin gereğidir. 28 Temmuz 2008 tarihinden bugüne kadar geçen 19 aylık süredeki gecikme zammı dikkate alındığında kümülatif olarak anaparanın yüzde 56'sı kadar gecikme zammı uygulanması gerekmektedir. 1987-1994 yılları arasında aralıksız olarak KEY yardımı yapılan bir hak sahibine 28 Temmuz 2008 tarihinde bin 412 TL ödendiği dikkate alındığında, aynı durumda olmakla birlikte herhangi bir ödeme yapılmayan bir kişiye bugün itibariyle gecikme zammıyla birlikte 2 bin 210 TL ödenmesi gerekiyor. Hak sahiplerinin kaybı 655 TL'dir. Bu uygulamanın yapılmaması halinde hak sahiplerine yargıya başvuru hakkı doğacaktır."

"DAĞ FARE DOĞURDU"

HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, "Bu listenin yayımlanması için 20 ay beklendi ama sonuç olarak dağ fare doğurdu diye düşünüyoruz" dedi.

Çivi, HAKSEN Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, KEY ödemeleri için açıklanan ilk listede ismi çıkmayan ve itiraz eden hak sahiplerinin bu listede de isimlerini göremediğini öne sürdü.

İsmi açıklananlar için ise çok cüzi bir miktar ödeme görüldüğünü bildiren Çivi, " Benim aldığım bilgiye göre, 100 TL'ye kadar olan kişi sayısı 350 bin. Büyük umutlarla 1 milyon 600 bin kişi KEY ödemesi alacak diye açıklamalar yapılmıştı resmi makamlarca. 350 bin kişinin alacağı rakam 1 TL ile 100 TL arasındadır. KEY'i tam olarak alacakların oranı ise yüzde 10'dur" diye konuştu.

Yayımlanan listenin vatandaşı hayal kırıklığına uğrattığını savunan Çivi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu listenin yayımlanması için 20 ay beklendi ama sonuç olarak dağ fare doğurdu diye düşünüyoruz. Aradan geçen sürede bir gecikme faizi uygulanması gerekiyordu. Devletin kamu alacaklarına uyguladığı faiz oranı, 2009 yılının Kasım ayına kadar yüzde 2.5'tur. Kasım'dan itibaren aylık 1.95'tir. Ancak bu 20 ayda yüzde 10 gecikme faizi uygulanmıştır.

Bizim hesabımıza göre eğer biz devlete borçlu olsaydık, devlet bizden yüzde 56 gecikme zammı alacaktı. Oysa bize yüzde 10 gecikme zammı vermiştir. Hak sahipleri yüzde 46 civarında kayba uğramıştır. Yüzde 10'un biz neye dayanılarak verildiğini araştırdık, parlamentodaki tartışmalar sırasında bunun enflasyona endekslendiğini gördük. O zaman devletin de bütün alacaklarına enflasyon oranında gecikme zammı uygulaması gerekiyor."

"1 MİLYON 900 BİN KİŞİNİN İSMİ LİSTELERDE ÇIKMADI"


Öte yandan, Çivi AA muhabirinin "Kaç kişi daha KEY ödemesi alacak" sorusu üzerine, "Son listede 1 milyon 600 bin kişi açıklandı. 1 milyon 900 bin kişinin ismi listelerde hiç çıkmadı. Zaten onların da bunu ispat etmesi mümkün değil. İlginç bir durum var, kesintiyi yapan, ibraz eden, kaydı tutan, ödeyen devlet ama vatandaştan bunun ispatı isteniyor. Vatandaşın 20 yıl önceki kayıtları bulup bunu ispat etmesi mümkün değil. Bu sistem ödememek üzerine kurulu bir sistemdir" iddiasında bulundu.
"Açıklanan listeye itiraz hakkı olup olmadığı" sorusuna ise Çivi şu yanıtı verdi:

"İtiraz süresi 2008 yılının Ekim ayında bitti. Bu liste için herhangi bir itiraz imkanı yok. Listeler 3 ayda bir tekrar yayımlanacak. Bu listede adı olmayan ikinci listeyi bekleyecek ya da mahkemenin yolunu tutacak.

Vatandaşı daha fazla üzmeye ve rencide etmeye bence gerek yok. Devletin bir an önce hak sahiplerinin çalıştığı kurumları tespit edip, onların adına hak ettikleri miktarları Ziraat Bankası hesaplarına yatırması gerekiyor. Bu listeler açıklandıktan sonra milyonlarca vatandaşımıza da yargıya başvuru hakkı doğacak. Biz de HAKSEN olarak üyelerimizin adına bu çalışmayı yapıyoruz."

AVEA ÜYELERİNE 299TL

FUTBOL PARADIR

KEY PARALARI HESAPTA

MALİYE EV SAHİPLERİNİN PEŞİNDE!