Sabancı'dan istihdam formülü

Güler Sabancı, 'Önce gençler' diyerek istihdam için adres gösterdi: Türkiye'de genç nüfus var, büyüme potansiyeli olan hizmet ve perakende sektörüyle genç işsizleri buluşturuyoruz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2010 Güncelleme 01 Mart 2010, 00:45
Sabancı’dan istihdam formülü

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz hafta yıllık paylaşım toplantısında hedeflerini açıklayan Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve CEO'su Ahmet Dördüncü ile toplantı sonrası sohbet imkanı bulduk. Sorularımızı cevaplandıran Güler Sabancı, yeni yıldan itibaren ekonominin düzelme trendine girdiğini belirterek, bu yıl toparlanma yaşanacağını, yeni yatırım için de zaman olduğunu, şimdilik mevcut kapasitelerin doldurulmaya çalışıldığını söyledi. 2010'da 2 bin 800 yeni eleman alacaklarını açıklayan Sabancı'ya, işgücüne katılımın fazlalığı nedeniyle yeni istihdama rağmen işsizlik oranlarının istenilen seviyeye inmediğini hatırlatıp kendilerinin bu konudaki stratejilerinin nasıl olacağını sorduğumda ise şu cevabı verdi: "Size bizim kuruluşlarımızdan TeknoSA'dan örnek vereyim. TeknoSA'da şu anda 3 bin 900 kişi çalışıyor ve çalışanların yaş ortalaması 26. Bu çalışanların üçte ikisini meslek lisesi ve lise mezunları oluşturuyor. Yeni yılda alacağımız 2 bin 800 kişi de öncelikle TeknoSA, CarrefourSA ve DiaSA'da istihdam edilecek. TeknoSA'ya ayrılan rakamın 750 kişi olmasını tahmin ediyoruz. Yani perakende ve servis sektöründe ağırlıklı olacak. Önemli bir bölümü de gençlerden oluşacak." Sabancı, bu noktada istihdamdaki formülü de şöyle özetledi: "Bir tarafta Türkiye'de genç dinamik bir nüfus var. Bunun etkisiyle sürekli büyüyen ve büyüme potansiyeli olan perakende ve hizmet sektörü var. Yine genç işsizler var. İşte bunlar birbirini tamamlayarak istihdamın önünü açıyor." Avrupa'da euro bölgesinde ortaya çıkan borç sorunu ve özellikle Yunanistan'daki krizi de değerlendiren Sabancı, yaşananların AB'yi daha da güçlü hale getireceğini söyledi. Sabancı, kriz noktasında tüm dünyada bir kere daha iniş olup, ondan sonra iyiye gidişin başlayacak gibi göründüğünü dile getirdi. Dünyada artık mütevazı büyümelerin yaşanacağını ve işsizliği azaltacak derecede büyümeye ulaşmanın uzun süreceğini kaydeden Sabancı, "Türkiye olarak rakamlara baktığımızda bizim durumumuz kötü değil. Bizim korkulacak bir durumumuz yok'' dedi.

Yaban keçilerine GPRS'li tasma
Sabancı, enerji yatırımlarının bulunduğu bölgelerde yaban hayatını korumaya yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı. Çengel boynuzlu dağ keçisi ile yaban keçisi türleri için uydu vericili (GPRS) tasmalar hazırlandığını söyleyen Sabancı, "Bu uydu vericili tasmaların, ODTÜ ile işbirliği halinde yürütülecek proje kapsamında alanda bulunan hedef türlere takılması planlanmakta" dedi.

Toz duman kalkmalı
Güler Sabancı, iç siyasette son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin olarak da şunları söyledi: "Bu toz dumanın yatışmasını diliyorum. Tüm Türkiye de bunu istiyor zaten. Tansiyonu artırmayan, çözümden yana davranış içinde bulunulmalı diye düşünüyorum. Türkiye'nin gerginliklerden uzak durması gerektiğine inanıyorum. Hukuki sürece girmiş olan konuların da bir an önce sonuçlanmasını arzuluyorum, diliyorum.''

Aksigorta'ya Avivasa yöntemi
Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, yeni yılda yatırımların önemli bir bölümünün enerjiye ayrılacağını, bununla birlikte Türkiye'de bankacılık ve finans sektörünün önünde önemli bir büyüme potansiyeli olduğunu gördüklerini söyledi. Dördüncü, Aksigorta'yla ilgili "Stratejik ortak almayı düşünüyor musunuz" sorusunu ise şöyle cevapladı: "Burada Ak Emeklilik ile Aviva ortaklığındaki formülü düşünüyoruz. O birleşme ile ortaya çıkan Avivasa sektör lideri oldu. Böyle bir fırsat olursa değerlendiririz. Satış gündemimizde hiç olmadı."