Az sermaye ile patronluk fırsatı

'Fazla param yok ama patron olmak istiyorum' diyenlerin imdadına Bayim Olur musun fuarı yetişti. 250 firma iş kuracak girişimcileri bekliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Aralık 2009 Güncelleme 12 Aralık 2009, 00:03
Az sermaye ile patronluk fırsatı

İÇİNDEKİLER

Girişimciler boş durmuyor. Bu yıl 7'ncisi düzenlenen 'Bayim Olur musun? Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı', sıra dışı girişim fikirlerine ev sahipliği yapıyor. Fuar, bayilik, distribütörlük ve franchising sistemi ile iş geliştirmek isteyen yatırımcıları aynı çatı altında buluşturuyor. Küçük girişimciye patron olma fırsatı sunan fuar, CNR Fuar Merkezi'nde yarın akşama kadar açık olacak. Fuarda girişimciler, bayilik ve franchise veren yerli ve yabancı 250'nin üzerinde katılımcı ile iş bağlantısı yapma ve yeni işyeri açma fırsatı yakalıyor.

40 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Girişimciye kolaylık sunan firmaların dikkat çektiği fuarda, Pizza Pizza'nın 'Bugün Aç, Seneye Öde', SAMPİ Pide'nin 'İlk 20 Firmadan Franchise Ücreti Almıyoruz' ve çubukta patates Chipstix'in 15 bin TL'ye sunduğu patron olma fırsatı kampanyaları ilgi gördü. Türkiye'de yerli ve yabancı yaklaşık bin 200 marka franchise sistemiyle iş yapıyor. Pazarın yıllık para trafiği ise 40 milyar dolara yakın.

BUGÜN AÇ SENEYE ÖDE

Pizza Pizza, 'Bugün Aç, Seneye Öde' modeliyle bayi adayından sadece teminat mektubu istiyor. Bayi, geri ödemeyi dükkanın bedelini kazanmaya başladıktan sonra ödüyor. İlk başta yatırımın tamamını Pizza Pizza'nın yaptığı sistemde, franchise bedeli 30 bin dolar. Yatırım bedeli ise 100 metrekare için 80 bin TL.

İLK 20 BAYİDEN ÜCRET ALINMIYOR
Samsun pidesini marka haline getiren SAMPİ, ilk 20 bayiden franchise ücreti almıyor. Genel Müdür Yardımcısı Fahri Aldemir, "Franchise bedelimiz 40 bin TL. Ama ilk 20 bayi bu ücreti ödemeyecek. Restoranların maliyeti ise metrekare başına bin-bin 200 TL arasında" dedi.

PATENTLİ PATATES 35 ÜLKEYE YAYILDI
Çubukta patates Chipstix'i Türkiye'ye getiren Kandemir Mutfak Cihazları ve Gıda Maddeleri Sanayi, 100 franchise vermeyi hedefliyor. Franchise bedelinin yılbaşına kadar 15 bin TL olduğunu belirten firma yetkilileri, kâr marjı yüksek olduğu için, girişimcilerin yatırım maliyetini 3-4 ayda çıkarabildiklerini söyledi.

AYDA 22 BİN LİRA KAZANANLAR VAR...
Fatura ödeme merkezlerinde online alışveriş imkanı da sunan Garanti Online Hizmetler'in franchise bedelinin 12 bin dolar, toplam yatırım maliyetinin ise 45 bin TL civarında olduğu belirtildi. Genel Müdür Tarık Yılmaz, "Bayilerimiz ilk aylar yaklaşık 5 bin TL kazanıyor. Sonraki aylarda müşteri arttıkça, bu rakam 10-15 bin TL'yi, hatta 22 bin TL'yi buluyor" dedi.