Esnafın sorunları ve önerileri

Bugün ilk haftanın değerlendirmesini yapıp esnaf sorunlarını başlıklandırmak istiyorum. Çünkü bundan sonraki yazılarda konulara daha detaylı gireceğim Şimdi Edirne'den Ardahan'a değişmeyen ortak dertleri bir bir sıralayalım...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ekim 2009 Güncelleme 22 Ekim 2009, 03:30

İÇİNDEKİLER

Yüksek vergiler, ödenemeyen vergilerin faizleri sıkıntıların başında geliyor. Aslında esnafın çoğu bu konuda iyi niyetli ve özverili görülüyor. Ancak krizin de etkisiyle ödeme güçlükleri borçlanmalarını artırıp işi daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor. Yani ödemeyeceğim diyen yok ama ödeyebilecek güçleri yok. SSK- BAĞ KUR konusunda da durum vergilerle aynı. Kredi ve kredi kartı sorununa gelirsek: Nakit para sıkıntısı çeken iş sahibi ya da esnaf son çare olarak kredi-kredi kartına yönelmekte, sıkıntılarına geçici çözüm bulsa da bu sayede ilerisi için kapanması zor yara almakta. Zaten vergi, maaşlar ve SSK konusunda zorlanmakta olan esnaf kambur kambur üzerine gibi bir de kredi- kredi kartı ile boğuşma durumunda kalmakta.

Ekmek kapısı
Bunlar haricinde; elektrik- su- doğalgaz ödemeleri, maaş ödemeleri, belediye vergileri ve saymakla bitmeyecek ödemeler. Dürüst bir şekilde iş yapmaya çalışan, devletine vergisini ödeyip, çalışanlarına ekmek kapısı olmaya çalışan esnaf maalesef yukarıda yazan sebeplerden dolayı neredeyse bitmek üzere.

Ne yapmalı
Çoğunun adı var icraatı yok esnaf- sanatkâr odalarından bu konularda esnaf yararına fazla bir lojistik destek gelmemekte. Esnafların bu konularda getirdiği çözüm önerilerine kulak verirsek dedikleri şunlar: Vergi, SSK, Bağ-Kur gibi devletin uhdesinde bulunan konularda hükümetin çalışma yaparak, borçların ödenebilmesi için uzun vadeli taksitlendirmelere gitmesi gerek. Bu sayede de devletin tahsilat yapmasının sağlanması da sağlanacaktır. Banka hesaplarına haciz koyarak bu iş olmuyor maalesef. Zaten yaralı olan aslana bir kurşun daha sıkmaya benziyor bu durum."

İzmir Kemeraltı'ndan feryat
İzmir'in kadim Kemeraltı Çarşısı esnafı da bir dokunsan bin ah işiteceğin durumda. En başta ışıklandırma ve ücretsiz otopark istiyorlar. Dahasında söyledikleri şunlar: Krizin etkileri, hipermarketlerin haksız rekabeti nedeniyle durgunluk zaten belimizi büktü. Biz tüketicimize her sektörden her çeşit ürünün en kalitelisini en ekonomik fiyata sunuyoruz. Çarşımızın yaşı 2 bin 500 ama tarihimizin en kötü dönemlerini yaşıyoruz. İnsanların alım gücünün düşmesi nedeniyle alışveriş bıçak gibi kesildi. Burası yani Kemeraltı Çarşısı binlerce insan için ekmek kapısı olma özelliğini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya. Yetkili kurumlar bu şekilde ağırkanlı davranırsa burası çarşıdan çok bir alış veriş müzesi haline gelecek

Okuyucu hattı
Esnaf dizimiz başladığından bu yana çok sayıda telefon ve elektronik posta alıyorum. Sağ olsun hemen her kentte hatta ilçedeki esnaflarımız "buraya da gel Savaş Abi" diyerek davet ediyor beni. Belli bir program dâhilinde çok fazla yere yöreye gitmeye ben de niyetliyim. Kısmetse bu diziyi yurdun her bölgesine ve pek çok şehrine gidip izleyip gözleyerek sürdüreceğim. Belki kısa aralar veririz ama yıl tamamlanmadan pek çok okur dostumuzun davetine icabet etmiş olabileceğimizi düşünüyorum. Sevgiler herkese.