PYBS Sınav Kılavuzu yayımlandı

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) başvuruları, 11-22 Mart'ta yapılacak.

Giriş Tarihi 02 Mart 2013, 22:07 Güncelleme 02 Mart 2013, 22:13
PYBS Sınav Kılavuzu yayımlandı

İÇİNDEKİLER

Milli Eğitim Bakanlığı, 2013-PYBS Sınav Kılavuzu'nu yayımladı. Buna göre 5,6,7,8,9,10 ve 11 sınıf öğrencileri 11-22 Mart tarihlerinde sınava başvurabilecek. Öğrencilerin sınav giriş belgeleri 27 Mayıs'ta dağıtılacak.

5,6,7,9,10 ve 11. sınıf öğrencileri 9 Haziran'da, 8. sınıf öğrencileri ise 8 Haziran'da sınava girecek. 22 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde parasız yatılılık için pansiyonlu okul tercihleri alınacak. Yerleştirme sonuçları ise 22 Ağustos'ta ilan edilecek.
Sınav tüm il merkezleriyle başvuru sayısına göre gerekli görülen ilçe merkezlerinde, yurt dışında ise sınava girecek en az on öğrenci olmak kaydıyla Lefkoşa, Riyad, Medine, Cidde, Tebük, Kuveyt, Aşkabat, Taşkent, Bakü ve Bişkek'te yapılacak.
Öğrenciler 2013-PYBS Kılavuzu'na www. meb.gov.tr ve oges.meb.gov.tr adreslerinden ulaşabilecek.
Başvuru yapacak öğrencilerin e-Okul sisteminde kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekiyor. Açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi, açık öğretim ortaokulu ve özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler, parasız yatılılık ve bursluluktan yararlanamayacak. Tutuklu ve hükümlü öğrenciler ise sınava başvuramayacak.

Parasız yatılılığı tercih edecek öğrencilerin, ortaokulların 8. sınıfında, ortaöğretim okullarının hazırlık sınıfı hariç 9,10 ve 11. sınıflarında öğrenim görmeleri gerekiyor. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının 10 ve 11. sınıflarında okuyan öğrenciler için tercih edeceği pansiyonlu okullarda aynı sınıf seviyesinde öğrenim gördüğü meslek dalının bulunması şartı aranıyor.
Bursluluğu tercih edecek öğrencilerin ise ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5,6,7 ve 8. sınıflarında, ortaöğretim okullarının hazırlık sınıfı hariç olmak üzere 9,10 ve 11. sınıflarında öğrenim görmeleri ve maddi imkanlardan yoksun bulunması gerekiyor. Bununla ilgili şartlara da yer verilen kılavuzda başvuru işlemleri hakkında da bilgi veriliyor.
Öğrencilerin e-Okul sistemindeki bilgilerinin eksik veya hatalı olması, gerekli belgeleri okul müdürlüklerine teslim etmemeleri durumunda başvurular geçersiz sayılacak.
Fotoğraflı sınav giriş belgeleri 27 Mayıs'ta okul müdürlüklerince alınacak. Belgeler mühürlenip imzalandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek. 8. sınıfların sınavı 8 Haziran Cumartesi günü, diğer sınıfların ise 9 Haziran Pazar günü yapılacak. Saat 10.00'da başlayacak ve 120 dakika sürecek sınavlarda 100 soru sorulacak.
Öğrencilerin sınava gelirken yanlarında sınav giriş belgelerinin yanı sıra nüfus cüzdanı veya pasaportlarını getirmeleri gerekiyor. Öğrencilerin ilk 30 dakikada sınav salonlarından çıkmalarına izin verilmeyecek.
PYBS sonuçları 16 Temmuzda www. meb.gov.tr ve oges.meb.gov.tr adreslerinden açıklanacak. 8,9,10 ve 11. sınıfların parasız yatılılık için pansiyonlu okul tercihleri 22 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde alınacak. Yerleştirme sonuçları ise 22 Ağustos'tan itibaren internetten ilan edilecek.