B'Irak' bu işleri

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2017 Güncelleme 26 Eylül 2017, 01:34
B’Irak’ bu işleri

İÇİNDEKİLER

Uluslararası camianın baskılarına rağmen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bağımsızlık referandumu dün gerçekleşti. IKBY'nin başkenti Erbil'in yanı sıra Süleymaniye, Duhok ve statüsü tartışmalı olan Kerkük'te de sandıklar açıldı. 5 milyon 200 bin kişinin kayıt olduğu oy verme işleminde 7 bini IKBY sınırlarında, 5 bini de tartışmalı bölgelerde olmak üzere 12 bin sandık kuruldu.

İRAN KARA SINIRINI KAPATTI
IKBY lideri Mesud Barzani, başkanlık sarayı yakınlarındaki Pirmam ilçesinde sabah saat 08.35 sularında oyunu kullandı. Ancak herhangi bir açıklama yapmadı. Türkiye'nin baskıları artınca Barzani yönetiminden geri adım sesleri geldi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, "Referandum sonrası bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor. Gerçekten zor zamanlarımızda bize yardım eli uzatan ülke Türkiye olmuştur. IKBY'ye sunduğu yardımlarından dolayı her zaman Türkiye'ye şükran borçluyuz. Referandum sadece IKBY sınırlarını kapsıyor" dedi. Tüm bunlar olurken Bağdat yönetimi Kerkük'te askeri güç bulundurma kararı aldı. Bağdat ayrıca IKBY kontrolündeki tüm sınır kapılarının kapatılması ve Kerkük petrollerinin merkezi yönetime teslim edilmesi talimatı verdi. Saatler sonra gelen bir başka karar ise Barzani ve ekibinin banka hesaplarının takibe alınması oldu. Bölge ülkelerinden İran kara sınırını da kapattığını duyurdu. Referandumu tanımadığını ilan eden Suriye ise, "Biz sadece birleşik bir Irak'ı tanıyoruz" açıklamasını yaptı.

TÜRKSAT'TAN ÇIKARILDI
Öte yandan referandum oylamasının ardından Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), dün olağanüstü toplandı. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne yakınlığı ile bilinen Erbil merkezli yayın yapan 3 televizyon kanalının Türksat'tan çıkarılmasına karar verdi. Bunlar arasında Rudaw'ın da bulunduğu belirtildi.

SANDIKTAN KAOS ÇIKTI
IKBY'nin gayrimeşru referandumu dün yapıldı. Ateşle oynayan Barzani'nin düzenlediği referanduma katılımın yüzde 78 olduğu ileri sürüldü. Barzani'ye yakın kaynakların iddiasına göre, dün akşam 23.00 itibariyle 266 bin 349 seçmenin oyu sayıldı ve sandıktan yüzde 93.12 evet, yüzde 6.88 hayır çıktı. Oy sayımının sabah saatlerine kadar devam ettiği öğrenildi. Sonuçların ardından Erbil'de sokaklara çıkanlar İsrail bayrağı ve Mesut Barzani posterleriyle kutlama yaptı.



İSRAİL BAYRAKLARIYLA KUTLAMA YAPTILAR
Erbil'de daha sonuçlar açıklanmadan saat 19.00 gibi kutlamaların yapılması dikkat çekti.