Haz'iran' şoku

Dünyayı sarsan terör saldırıları dün İran’ı vurdu. Tahran’da kadın kılığında meclise giren teröristler saatlerce polisle çatıştı. Ayetullah Humeyni türbesinde ise bir kadın canlı bomba kendini havaya uçurdu, biri siyanür içerek intihar etti. Saldırılarda 12 kişi öldü 47 kişi yaralandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Haziran 2017 Güncelleme 08 Haziran 2017, 01:37
Haz’iran’ şoku

İÇİNDEKİLER

Suudi Arabistan önderliğinde Arap ve Müslüman ülkelerinin Katar'a uyguladığı politik yaptırımın yankıları sürerken dün İran'da yaşananlar bölgenin en önemli gündem konusu oldu. Katar'ı teröre yardımla suçlayan ve bu terörün merkezinde İran'ın da olduğunu iddia eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr dün "İran yıllardır bölgede yaptığı tüm girişimlerinden dolayı cezalandırılmalı" açıklaması yapmıştı. Dün sabah ise İran bir saldırı dalgasıyla sarsıldı. Meclis binası ve Ayetullah Humeyni türbesinde üç canlı bomba kendini patlattı. Sabah saatlerinde ilk olarak başkent Tahran'daki mecliste silah sesleri duyuldu. Meclisin içine iki Kalaşnikof ve bir tabancayla giren teröristler, peş peşe ateş açtı. Saldırganlardan biri, meclis içinde dört kişiyi rehin aldı. Polis ve terör timlerinin etrafı sarması üzerine, rehineleri elinde tutan saldırgan kendini havaya uçurdu. Bir canlı bomba ise polis tarafından engellendi ve gözaltına alındı. Öğle saatlerinde dört teröristin öldürüldüğü ve rehine eyleminin sona erdiği duyuruldu. Teröristlerin ana kapıdan kadın kılığında girdiği duyuruldu.


BURASI İRAN MECLİSİ
Meclis baskınında polisin bir çocuğu sessizce meclis penceresinden çıkarmayı başardığı görüldü.


​DEVRİM MUHAFIZLARI : SUUDLAR YAPTI
Meclisteki saldırıdan dakikalar sonra bu kez Tahran'ın güneyindeki Ayetullah Humeyni türbesinde saldırı düzenlendi. Bir canlı bomba kendini patlattı. Canlı bombanın kadın olduğu açıklandı. İkinci saldırgan da yine türbede üstündeki patlayıcıları infilak ettirdi. Türbeye saldıranlardan biri ise siyanür içerek intihar etti. İki saldırıda en az 12 kişinin öldüğü bildirilirken 47 yaralı da hastanelere taşındı. Saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi. Son birkaç aydır Tahran yönetimini tehdit eden terör örgütü, İran'da ilk kez saldırı düzenledi. İran Devrim Muhafızları ise saldırıyı Suudi Arabistan'ın yaptığını ve mutlaka karşılık vereceklerlerini açıkladı.


Çarşaf giyerek kadın kılığında meclisi basan teröristler içeride 4 kişiyi rehin aldı. Saatlerce süren çatışma sonrası teröristler öldürüldü.

TÜRKİYE'DEN KINAMA
İki büyük terör olayının yaşandığı İran'ın Bakanı Cevad Zarifi dün saldırılardan sonra Ankara'ya geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise, yaptığı açıklamayla saldırıyı kınadı ve dayanışma mesajı verdi: "Bu sabah saatlerinde Tahran'da terör saldırıları düzenlendiği, saldırılarda hayatını kaybedenler ve yaralılar olduğu üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur saldırıları kınıyor, hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyor, İran halkı ve hükümetine taziyelerimizi sunuyoruz."


Saldırılar sırasında çok sayıda İran vatandaşı büyük panik yaşadı.