Yalnız kurt katliamı

Manchester’daki dehşette, “Yalnız kurt” ihtimali öne çıktı. 22 kişinin öldüğü ve 59 kişinin yaralandığı saldırıyı DEAŞ üstlendi. Çocuk katilleri, İngiltere’yi kana bulayan olayda, “Tek kişilik hücreyi” kullandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mayıs 2017 Güncelleme 24 Mayıs 2017, 01:28
Yalnız kurt katliamı

İÇİNDEKİLER

Küresel terör, bu kez İngiltere'de kendini gösterdi. Türkiye'de Reina, Fransa'da Bataclan ve Nice, Almanya, Brüksel ve Moskova'daki saldırıların ardından bu kez Manchester büyük bir dehşeti yaşadı. ABD'li şarkıcı Ariane Grande'nin konser verdiği Manchester Arena'da 13-18 yaşındaki çocukların aralarında bulunduğu 22 kişi katledildi. Bombalı saldırıyla ilgili 'yalnız kurt' ihtimali öne çıktı. DEAŞ'ın son dönemde Avrupa'daki saldırılar için kullandığı tek kişilik hücrelerden birinin saldırıyı gerçekleştirdiği belirtildi. İstihbarat birimleri, Avrupa'da en az 17 'yalnız Kurt'un bulunduğuna dikkat çekti.



BAŞ ZANLI SALMAN ABEDİ
Saldırının arkasından DEAŞ'lı intihar bombacısı çıktı. Türkiye saati ile 00.35'te gerçekleştirilen saldırıyla ilgili baş zanlı olarak 23 yaşındaki Salman Abedi gözaltına alındı. Bu kişinin de 'Yalnız Kurt' olduğu belirtildi. DEAŞ, saldırıyı militanlarının yaptığını duyurdu. "Bir eylemcinin birden fazla bomba kullandığı" iddia edildi.



ÇOK KORKUNÇ
İNGİLTERE Başbakanı Theresa May, Manchester Arena konser salonundaki patlamanın ülkeyi sarstığını belirtti. Düşüncelerinin olayın kurbanları ve bundan etkilenenlerin aileleriyle olduğunu vurgulayan May, "Polisin korkunç bir terör saldırısı olarak gördüğü olayın tüm ayrıntılarının saptanması için çalışıyoruz" bilgisini paylaştı. Ana Muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn de olayla ilgili "korkunç" nitelemesinde bulunarak, "Düşüncelerim, duygularım olaydan etkilenenler ve acil durum ekipleriyle birlikte. Teröristler, hak ettikleri cezayı bulacaklar" ifadesini aktardı.

SEÇİM ÇALIŞMASINA ERTELEME
Öte yandan Başbakanlık kaynakları, May'in Haziran'da yapılacak erken genel seçim için yürüttüğü seçim kampanyasını askıya aldığını bildirdi. Son gelişmelerle ilgili acil kabine toplantısına başkanlık etti.

AVM'DE PANİK
İngiltere Manchester'daki panik dün bitmek bilmedi. Arndale Centre adlı alışveriş merkezi de bir patlama ile sarsıldı. Yaklaşık 500 polis, alışveriş merkezinin etrafını sardı. İnsanlar bölgeden uzaklaştırıldı. Şüpheli paket kontrollü olarak patlatıldı. AVM, detaylı arama yapıldıktan sonra tekrar açıldı. Bu arada şüpheli olarak bir kişi gözaltına alındı.

DÜNYA KINADI
TÜRKİYE: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu hain saldırıyı şiddetle kınıyorum. Terör örgütleriyle mücadelede İngiltere'nin yanındayız, destek vermeye hazırız" dedi.
ABD: Başkan Donald Trump saldırıyı düzenleyenlerin "günahkar kaybedenler" olduklarını söyledi. İngiltere'ye taziye dileklerini de iletti. ALMANYA: Başbakan Angela Merkel "Saldırının yalnızca terörle mücadelede olan kararlılığı güçlendirebileceğini" söyledi. Merkel mesajında, "Birleşik Krallık'taki insanların şunu bilmesini istiyorum. Almanya sizinle omuz omuza" dedi.
NATO: Genel Sekreter Jens Stoltenberg "barbarca" olarak tanımladığı saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Terörle mücadelede Birleşik Krallık'ın yanında olduklarını" belirtti.
RUSYA: Devlet Başkanı Vladimir Putin, "İnsanlık dışı bu saldırıyı kararlı şekilde kınıyoruz. Faillerinin hak ettikleri cezayı alacaklarına inanıyoruz" ifadesini kullandı.
FRANSA: Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Büyük üzüntü ve korku" ile saldırıdan haberdar olduğu, Fransa'nın İngiliz hükümetiyle teröre karşı mücadeleye devam edeceği bildirildi.
KANADA: Başbakan Justin Trudeau, "Öldürülen veya yaralanan çoğu çok genç masum kurbanları duyduğumda harap oldum" ifadesini kullandı.

KIL PAYI KURTULDULAR
Manchester City Teknik Patronu Pep Guardiola'nın eşi Cristina Serra ve kızları Valentina ile Maria da konserdeydi. Guardiola ailesi, saldırıda yara almadı. Ancak olayın şokunu hala atlatamadı




GRANDE: YIKILDIM

ABD'li şarkıcı Ariana Grande olayın ardından sosyal medyadan paylaştığı mesajda çok üzgün olduğunu, üzüntüsünü dile getirecek kelime bulamadığını söyledi. "Yıkıldım" diyen ABD'li şarkıcı Ariana Grande, konser turnesini de askıya aldı.


Saldırıda hayatını kaybeden lise öğrencisi 18 yaşındaki Georgina Callander, hayranı olduğu ABD'li şarkıcı Ariana Grande ile iki yıl önce fotoğraf çektirmeyi başarmıştı. Callander dün akşam ise, hayranı olduğu şarkıcı Grande'nin konserinde feci şekilde can verdi.


Şarkıcı Ariana Grande hayranı olan Olivia Campbell (solda) ve Saffie Rose Roussos (sağda), DEAŞ'ın kalleş saldırısı sonucu küçücük yaşta hayata veda etti.


Çoğu lise öğrencisi olan Ariana hayranı çocuklar iki saatlik konserin ardından tam evlerine dönecekken dehşeti yaşadılar. Kalleş saldırıdan sağ kurtulanlar gözyaşları içinde ailelerine sarıldılar.

YİNE BOMBA KORKUSU
Manchester'daki Salford Üniversitesi'nde dün akşam saatlerinde şüpheli paket alarmı verildi. 3 binada bulunan tüm öğrenciler, hemen polis tarafından dışarıya çıkartıldı. Ekipler binalarda bomba aramasına başladı.