İspanya'da terörü övmekten yargılanan gence hapis cezası

İspanya'da üniversite öğrencisi, Twitter paylaşımlarında ETA terörü mağdurlarını "küçük düşürdüğü" gerekçesiyle 1 yıl hapse mahkum edildi

Giriş Tarihi 29 Mart 2017, 00:00 Güncelleme 29 Mart 2017, 21:04
İspanya’da terörü övmekten yargılanan gence hapis cezası

İÇİNDEKİLER

İspanya'da, sosyal medyada paylaştığı mesajlarla "terörü övmek" suçlamasıyla yargılanan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İspanya Ulusal Mahkemesi, 2013-2016 yılları arasında Twitter'da yaptığı 13 paylaşımda, ETA terörü mağdurlarını küçük düşürdüğü ve onlarla alay ettiği gerekçesiyle yargılanan Cassandra Vera adlı üniversite öğrencisinin 1 yıl hapis cezasına mahkum edildiğini açıkladı.

Mahkemenin karar metninde, paylaşılan mesajlarda bahsi geçen, 1973 yılında ETA tarafından öldürülen İspanyol amiral ve siyasetçi Luis Carrero Blanco'nun ölümünden 40 yıldan uzun bir süre geçmesine rağmen, "terör yarasının halen kanadığı ve mağdurların saygıyı hak ettiği" belirtildi.

ETA'nın öldürdüğü Blanco'nun hayatta olan torunu tarafından bile beraati istenen 21 yaşındaki Vera, aldığı hapis cezasının ardından Twitter'da paylaştığı mesajda, "Sadece sicilim kirlenmedi, burs hakkımı da elimden aldılar ve doçent olma planımı da yıktılar. Hayatımı mahvettiler" ifadelerini kullandı.

Vera, mahkemede yaptığı savunmada, diktatör Franco taraftarı olarak bilinen Blanco'ya dair mesajlarını mizah amacıyla paylaştığını söylemişti.

Vera, hapis cezası almasına neden olan mesajların bazılarında, "(Henry) Kissinger, Carrero Blanco'ya aydan bir parça hediye etmiş, seyahat masrafını ETA ödemiş", "Eğer Carrero Blanco esprileri yaparsan bu terörizmi övmektir", "SSCB ve İspanya. SSCB Yuri Gagarin ve İspanya Carrero Blanco", "Artık Carrero Blanco esprileri yapamaz mıyım?" şeklinde ifadeler kullanmıştı.