Dr. köpekler

Alman çoban köpekleri, bu kez hastalıkla mücadele için havladı! Hassas koku alma yeteneğine sahip hayvanlar, meme kanserini ‘koklayarak’ teşhis etmeyi başardı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2017 Güncelleme 28 Mart 2017, 00:00
Dr. köpekler

İÇİNDEKİLER

Hassas koku alma yetenekleriyle uyuşturucuyla mücadele eden polislere yardım eden köpekler, tıp dünyasına da destek verdi. Yapılan araştırmalar sonucunda Alman çoban köpeklerinin "koklayarak" meme kanserini tespit ettiği belirlendi. Tıp dünyasını heyecanlandıran çalışma, Fransa'daki Curie Enstitüsü tarafından hayata geçirildi. "Kdog" isimli proje kapsamında, 31 meme kanseri hastasından alınan sargı bezlerini koklayan Alman çoban köpekleri, 130 gönüllü ile karşı karşıya geldi. Köpekler kokladıkları bazı insanlara tepki verdi. Alman köpekleri, koklayarak meme kanseri olan hastaları teşhis edebildi. Araştırma ekibinin kurucusu olan Dr. Isabelle Fromantin, köpeklerle gerçekleştirilen çalışma hakkında bilgiler verdi. Köpeklerin yüzde 100 doğrulukla meme kanserine yakalanan hastaları bildiklerini söyledi.

TIP DÜNYASI ŞAŞIRDI
Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken Dr. Fromantin, yöntemin özellikle göğüs kanserinin teşhisi için yeterli tıbbi malzemeye sahip olmayan az gelişmiş ülkeler tarafından kullanılabileceğini belirtti. Dr. Fromantin, tıp dünyasını şaşırtan bu basit ve devrim niteliğindeki tespit yöntemi sayesinde özellikle mamografi (meme röntgen filmi) çektirmenin zor olduğu ülkelerde teşhislerin hızlanacağını belirtti.

Yapılan araştırmalar, Alman çoban köpeklerinin koklayarak meme kanserini yüzde 100 oranla doğru tespit edebildiğini kanıtlıyor. Bu ucuz yöntem sayesinde erken tanı kolaylaşıyor.