Euromedi

Birleşik Krallık, Avrupa Birliği için "Tamam mı, devam mı" oylaması yaptı. AB'nin lideri Almanya günlerce "Gitmeyin" diye yalvardı. Kraliçe Elizabeth'in işaretiyle sonuç yüzde 52 ile "AB'den çıkalım" oldu. Başbakan David Cameron ise "Bırakıyorum" dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Haziran 2016 Güncelleme 25 Haziran 2016, 01:00
Euromedi

İÇİNDEKİLER

Tüm dünyanın gözü Birleşik Krallık'a çevrildi. İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler toplu olarak Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referanduma gitti. Önceki gece yarısı ilk sonuçlar düşerken kesin netice İngiltere'nin Manchester kentindeki belediye binasında kamuoyuna duyuruldu. Resmi sonuçlara göre yüzde 72 katılımlı referandumda, 17 milyon 410 bin 742 kişi AB'den çıkılması yönünde oy verirken, 16 milyon 141 bin 241 seçmen de AB'de kalınması yönünde oy kullandı. Buna göre halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması, yüzde 48'i AB'de kalınması yönünde oy verdi. İngiliz basını, "Britanya tarihi boşanma yönünde oy kullandı" şeklinde yorumda bulundu. Birleşik Krallık, bu sonuçla AB tarihinde birlikten ilk ayrılan ülke olacak. Sayımlarda İngiltere ve Galler'de birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmak isteyen seçmenlerin tercihinin öne çıktığı görüldü. Anketlerde son güne kadar kafa kafaya sonuçlar çıkarken, referanduma bir gün kala The Sun gazetesinin haberinde Kraliçe Elizabeth'in "Bana AB'de kalmak için üç neden gösterin. Benim kanaatim çıkmaktan yana" haberi ile özellikle İngiltere'de birçok kararsız seçmenin "Çıkalım" oyu attığı belirtildi.

'YENİ BİR LİDERE İHTİYAÇ VAR '
AB'den ayrılma yanlısı UKIP lideri Nigel Farage, 23 Haziran'ın 'Britanya'nın bağımsızlık günü' olduğunu söyledi. Ayrılma yanlısı bir diğer lider Borus Johnson ise evinden çıkarken yuhalandı. Başbakan Cameron'un yerine geçmesi beklenen Johnson, "Avrupa Birliği zamanında soylu bir fikirdi. Ancak İngiltere için artık doğru bir seçim değil" dedi. Cameron da eşi Samantha ile mikrofonların karşısına geçerek "Kazanmak için çaba göstermeliydik" dedi. Önümüzdeki dönemde 'geminin kaptanının' kendisinin olmaması gerektiğini söyleyen Cameron "Ülke yeni bir liderliğe ihtiyaç duyuyor. AB'den ayrılma sürecini yeni bir başbakan yürütmeli" diyerek görevi bırakacağını açıkladı. İngiliz toprağı Cebelitarık'ta ise "AB'de kalalım" oyları yüzde 96 çıktı. Bunun üzerine Cebelitark'ın tek sınır komşusu olan İspanya, Cebelitarık'ı egemenliğine almak üzere harekete geçti.



İNGİLİZ BASINI: GÖRÜŞÜRÜZ
Referandum sonuçları İngiliz basınına da çarpıcı manşetlerle yansıdı. Ayrılma yanlısı The Sun gazetesi manşetinde "Görüşürüz" manasına gelen "See you later" sözünü Avrupa Birliği'nin kısaltması "EU" şeklinde değiştirerek "See EU later" "AB görüşürüz" başlığına dönüştürdü. Diğer manşetler ise şöyle:
Scottish Daily Mail: Prangadan kurtulduk!
Metro: Birleşik Krallık bölündü.
Daily Mirror: Biz ayrıldık!

CAMERON'A CEVAP
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararına ilişkin konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye 3000 yılına kadar AB'ye giremez" diyen İngiliz mevkidaşı David Cameron'ın Türkiye üzerinden bir kampanya yürüttüğünü ancak İngiliz seçmenlerin bunlara itibar etmediğini söyledi. Avrupa'nın kendisini soyutlamasının yanlış olduğunu ve yeni bir vizyon belirlemesi gerektiğini belirten Yıldırım "Biz birliğin güçlenerek gelecekte devamından yanayız" diye konuştu.

AVRUPA ŞOKTA
Büyük Britanya'nın Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı AB'de tam bir şok etkisi yarattı. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının "AB'nin sonu olup olmadığı" yönündeki bir soruya kızdı ve basın toplantısını terk etti. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz referandum sonucunun ardından İngiltere'nin AB'den ayrılma süreciyle pazarlıkların hızlı bir biçimde başlayacağını belirtti. Schulz, AB'nin İngiltere ile ciddi bir müzakere yürüteceğini söyleyerek, "Ancak İngiltere gelecekte artık 3. ülke muamelesi görecektir" dedi. İngiltere'nin ayrılık kararını yorumlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise "Bu referandum sonucundan tarihi bir mesaj çıkarmamız lazım. Avrupa içinde çatışmaların bize çok yaklaştığını görüyoruz" dedi. Bu arada Merkel, Pazartesi günü Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Fransa ve İtalya devlet liderleri François Hollande ve Matteo Renzi ile Berlin'de buluşacak.

SIRADA FRANSIZLAR VAR
Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı alması üzerine diğer ülkeler de AB'den ayrılma sinyalleri verdi. Fransa'nın aşırı sağcı partisi Ulusal Cephe, AB'ye üyeliği oylamak için referandum çağrısında bulundu. Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen, "Özgürlüğün zaferi! Şimdi biz de aynı referandumu yapmalıyız" dedi. Fransa sokaklarında aylardır gösteri yapan eylemciler ise dün çalışma yasasını protesto etmenin yanı sıra, Fransa'nın AB'den çıkışını temsil eden FREXİT pankartları taşıdı. Hollanda'da da referandum gündeme getirildi. İsveç Demokratları partisi lideri Jimmie Aringkesson da İngiltere ile aynı yolun izlenmesi gerektiğini belirtti.

İNGİLİZ ALDI
Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararı sosyal medyada da günün konusu oldu. İşte o tweet'ler: Türkiye , AB'ye girmeden, AB'nin dağılmasını sağlıyor. Bunu da ancak biz yapabiliriz. Bu İngilizler çıktığına göre AB'den daha da hayır gelmez arkadaşlar. Geçmiş olsun. Adamlar haftalardır "Çıkacağız" diyor. Bizim ekonomistler "Dolardan çıkın" anlıyor. İşte operasyon. Adamlar sonuçlarını bildiği referandum ile hem Avrupa'nın ipini çekti hem de dolar ve altından milyarlarca Euro indirdi. İşte İngiliz aklı bu... Bence biz de Avrupa Birliği üyeliğinden çıkma referandumu yapalım. İngiltere AB'den ayrıldı ama Kuzey İrlanda ve İskoçya da İngiltere'den ayrılma derdinde. Bu AB hala bize yok 72 kriter dayatıyor. Yakındır arkadaşlar AB tıpış tıpış kapımıza gelir.

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği'nde kalması için çok uğraştı. Ancak başaramadı. En büyük hayal kırıklığını ise AB'nin kaptanı olan Angela Merkel yaşadı.