Tarihi gün

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moskova Merkez Camii'nin açılışına katıldı... Başta Rusya Devlet Başkanı Putin olmak üzere birçok lider ve 10 bin kişinin katıldığı açılış töreninde konuşan Erdoğan Tolstoy'lu çağrı yaptı: Hayatta en önemli uğraş iyiliktir...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2015 Güncelleme 24 Eylül 2015, 01:15
Tarihi gün

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Filistin Devlet Başkanı Abbas, Rusya'ya bağlı Çeçenistan, Dağıstan ve Tataristan liderleri katıldı. 10 bin kişi de bu özel gün de hazır bulundu. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, net mesajlar verdi:

CAMİMİZDE yapılacak ibadetlerin, edilecek duaların Allah katında makbul ve karin olmasını diliyorum. Moskova Merkez Camii'nin bugün insanlık olarak ihtiyaç duyduğumuz barışa ve dayanışmaya katkı sağlamasını Allah'tan temenni ediyorum.

FARKLI inanç ve kökene sahip insanların aynı çatı altında yaşama tecrübesine Rusya çok önemli bir örnek teşkil ediyor. Ortak değerler etrafında buluşarak, tüm farklılıkların ötesinde müşterek hayat alanı oluşturabilmenin ve gelecek tasavvuru kurabilmenin mümkün olduğuna, bugün burada, Moskova'da bir kez daha şahit oluyoruz.

İSRAİL'in Filistinlilere uyguladığı ayrımcı politikalar, Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın kutsiyeti ihlal edilerek tehlikeli bir yere doğru götürülüyor. Bilhassa Suriye, Irak, Mısır, Libya, Yemen gibi yakın çevremiz ile bu bölgelerden kaçan insanların yöneldiği Avrupa sınırlarında tüm insanlığı utandırması gereken hazin manzaralar yaşanıyor. İnançları, kökenleri ve bölgelerinin ötesinde insanların bizatihi bu sıfatla sahip oldukları haklardan dahi mahrum bırakıldıklarını görmekten dolayı üzüntülüyüz.

TOLSTOY'UN şu sözüyle dünyaya sesleniyorum; "Hayatta en önemli uğraş iyiliktir." Tolstoy, başka bir hikayesinde, "Art niyetle yakılan ateşin, o evle birlikte tüm köyü de yok edebileceğini" söylüyor. Bölgemizde yaşanan hadiselere de bu açıdan bakmalıyız.
Bunun için Irak'tan, Suriye'den gelen 2 milyon mağduru hiç tereddüt etmeden kabul ettik. Bunun için 4 yıldır bu insanlara her türlü yardımı yapıyor, onları ülkemizde barındırıyoruz.

TÜRKİYE tarih boyunca farklı inançlardan insanların hoşgörü içinde yaşadığı ülke.

AVRASYA'nın iki kadim kültürünün temsilcileri olarak bizim ortaya koyabileceğimiz samimi işbirliği ve dayanışma, kendi halklarımızla birlikte tüm dünyanın da hayrında sonuçlar doğuracaktır. Bu duygularla açılışını yaptığımız Moskova Merkez Camii'nin Rusya Müslümanlarına, Rusya'daki tüm dost ve kardeş topluluklara, İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum. Yapımındaki himayeleri sebebiyle değerli dostum Sayın Putin'e özellikle teşekkür ediyorum.

MESCİD-İ AKSA ÇAĞRISI
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas
da konuşmasında, Filistin halkı adına Moskova Merkez Camii açılışında bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Abbas, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine değinerek, dünya kamuoyuna Kudüs'teki kutsal mekanların korunması çağrısında bulundu.