Büyük savaş

Dünyada yaşanan her kaosun altından çıkan İsrail, FİFA skandalında da başrolde... 5. kez FİFA Başkanlığı'na aday olan Blatter, seçimden sonra İsrail'i FİFA'dan atacaktı. İsrail, bunu engellemek için ABD'den düğmeye bastı. İsrail'in atılması için oylamayı öne çeken Blatter, seçimden zaferle ayrıldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mayıs 2015 Güncelleme 30 Mayıs 2015, 02:12
Büyük savaş

İÇİNDEKİLER

FIFA tarihinin en çalkantılı günlerini yaşamaya başladı! Başkanlık seçimleri için sayılı saatler kala, ABD'nin ihbarıyla Zürih'te operasyon yapıldı. İsviçre polisi, Çarşamba sabahı, FIFA üyelerinin kaldığı lüks bir otele baskın yaptı. Sivil polislerin organize ettiği baskında, aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu üst düzey 9 FIFA üyesi tutuklandı.

FİLİSTİN RESMEN ÜYE
İsviçre Savcılığı ayrıca, FIFA bilgisayarlarında bulunan bazı belgelere de el koydu. Dünya, bu olayı konuşurken skandalın altından yine İsrail çıktı. Her kaosun merkezinde yer alan İsrail, kendini kurtarmak için FİFA Başkanı ve 5. Kez aday Sepp Blatter'i ve yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'yu hedef seçti. Çünkü, başkanlık seçiminden sonra delegeler Filistin'in talebi üzerine Filistinli sporcuların haklarını kısıtlayan İsrail'in FIFA'dan uzaklaştırılmasını oylayacaktı. Ancak İsrail'in bu oyunu, Sepp Blatter'i farklı bir adım atmaya itti. O da, seçimlerden sonra yapılacak oylamanın tarihini 29 Mayıs yani düne çekti. İsrail'in büyük bir ihtimalle Euro 2016 ve Şampiyonlar Ligi'nden uzaklaştırılmasını sağlayacak oylama dün öğleden sonra başladı. Ancak Zürih'teki bomba ihbarı, oylamanın yarım kalmasına neden oldu. Bomba ihbarını yapanların Tel Aviv'den aradığı iddia edildi. Devam eden seçimde Blatter, ilk turda 133 oy aldı. 73 oy alan El Hüseyin ikinci turda seçimden çekilince Blatter, yeniden başkan oldu. Öte yandan İsrail ve Filistin delegeleri sırasıyla kongrede konuşmalarını yaptı. Filistin 165 oy alarak FİFA'ya kabul edildi. İsrail'in de FİFA'da kalması kararlaştırıldı. Sonuçlardan sonra İsrail ve Filistin delegeleri birbirlerini tebrik etti.

İSRAİL'DEN FİFA'YA TEHDİT
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu oylamaya dikkatleri çekerek FIFA'yı alenen tehdit etti. "İsrail'e zarar verme girişimi FIFA'yı bitirir. Bir ülkenin ihracı ile başlanırsa bir diğerine sirayet eder. İsrail'in bu organizasyondan çıkartılması oldukça keskindir. Buna itiraz edeceğiz" dedi. Ayrıca, Blatter'in söylediklerini hatırlatarak "İsrail'in FIFA'dan uzaklaştırılması oylaması FIFA'nın sonu olacaktır" ifadelerini kullandı.

FİLİSTİNLİLER PROTESTO ETTİ
Dün gerçekleşen başkanlık yarışına Filistinlilerin protestosu damga vurdu. FİFA Başkanı Blatter'in konuşması sırasında içeri giren iki Filistinli kadın, İsrail aleyhinde sloganlar attı. Protestocular güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarıldı.

PLATİNİ PRENSİ DESTEKLEDİ
FİFA'nın 17 yıldır başkanı olan Blatter'in rakibi olarak Ürdün Prensi Ali bin el Hüseyin öne çıktı. Hüseyin'in en büyük destekçisi ise UEFA Başkanı Platini oldu. Platini, yolsuzluk soruşturmalarının ardından Blatter'in istifasını isteyen ilk kişi oldu.

ÜLKELER DE DAHİL OLDU
FİFA'da İsrail'in oyunlardan çıkarılması oylanacakken başlatılan rüşvet operasyonuna Rusya, İngiltere ve Almanya'da dahil oldu. Almanya soruşturmanın derinleştirilmesini isterken İngiltere Başbakanı David Cameron Blatter'e istifa çağrısında bulundu. Rusya lideri Vladimir Putin ise Blatter'in beşinci dönem FIFA başkanlığına seçilmesini desteklediğini açıkladı.