Balkan Savaşı

Galatasaray Kızılyıldız maçı öncesi öldürülen Sırp taraftar için Yunan ve Ruslar devreye girdi, Türkler'e karşı 'Ortodoks' birliği çağrısı yapıldı. Boşnak ve Arnavutlar da Türk taraftarları ve takımlarını Ortodoks koalisyonunun vahşetinden koruyacağını açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2014 Güncelleme 26 Kasım 2014, 02:00
Balkan Savaşı

İÇİNDEKİLER

Galatasaray- Kızılyıldız basketbol maçından önce Marko Ivkoviç isimli Sırp taraftarın öldürülmesi üzerine Balkanlar'da Ortodoks birliği kuruldu. Ölüm vakasından sonra Sırbistan'da bir maçta "İlk Türk kanını kim dökecek" pankartı açılırken bir Galatasaray taraftarının Twitter'da "Sırada kim var? CSKA, Partizan, Olimpiyakos?" yazılı bir pankart açması üzerine gerginlik iyice arttı. Kızılyıldız ekibinin en sert taraftar grubu olan Delije'nin kardeş grubu olan Yunan takımı Olimpiyakos'un 'Gate 7' isimli ateşli taraftarları da dahil olarak tribünde "En iyi Türk ölü Türk" pankartı açtı. Borac-Velez maçında 'Türkler'i öldürün' tezahüratı yapılırken gerginlik, Marko Ivkovic'in cenaze töreninde başka bir boyuta taşındı. Kilisedeki duada rahip Ivıca Blagojeviç "Marko İvkoviç Ortodoksluğu savunurken ölen yeni bir şehittir ve artık bir Miloş Obiliç'imiz daha var" diyerek İstanbul'da öldürülen Kızılyıldız taraftarını I. Kosova Savaşı'nda I. Murat'ı hançerleyerek şehit eden Kosovalı Obiliç'e benzetti. Bunun üzerine Balkanlar'da yaşayan Ortodoks olan ve Türk- Müslüman düşmanlığı yapan neredeyse bütün takım taraftarları da gerginliğin içine dahi oldu. Son olarak önceki gün normalde Kızılyıldız ile yıllardır düşmanlığı bulunan bir diğer Sırp ekibi Partizan da, tribünde Galatasaray bayrağı yakarak kanlı-bıçaklı olduğu rakibine destek verdi.

BOĞAZ'DA KAN AKACAK
İnternet üzerindeki forumlarda Kızılyıldız, Partizan, Hemofarm, Borac, Velez, Olimpiakos, PAOK, CSKA Moskova, Vojvodina gibi takımların taraftarları Milos Obiliç'in resmini paylaşarak, "Boğaz'da kan akacak, Türkler'i öldüreceğiz" diyerek adeta savaş çağrısı yapmaya başladı. Bir Beşiktaş taraftar grubunun da Twitter üzerinden Kızılyıldız grubu Delije'ye "Acınızı paylaşıyoruz. Sadece kancıklar bıçak kullanır" demesi de dikkat çekti.

BOSNALILAR DEVREDE
Tüm Türk takımlarını hedef alacaklarını söyleyen Ortodoks birliğine karşı ise Bosna ve Arnavutluk'tan tepki geldi. Bu ülkelerin takımlarının taraftarları da bölgede herhangi bir Türk takımı ve taraftara yapılan saldırıya karşı koruma sağlayacaklarını ve misillemede bulunacaklarını açıkladı. Türk makamlar ise Türk takımlarının Sırbistan'da oynayacağı maçlar için güvenlik garantisi istedi.

HAÇLI SEFERİ ÇAĞRISI
Cenaze töreninde papaz Ivica Blagojeviç'in "Marko İvkoviç yeni Miloş Obiliç'tir" sözleri üzerine Ortodoks taraftarlar, I. Kosova Savaşı'nda Sultan I. Murat'ı hançerleyerek şehit eden Kosovalı Obiliç'in resimlerini "Türkler bu adamı tanır, tanımayanlar da tanıyacak" mesajlarıyla paylaştı.

ELÇiLiKLER HEDEFTE
Sırp taraftar Marko Ivkoviç'in ölümü sonrası tırmanan gerginlikten en çok Türk Büyükelçilikleri etkilendi. Üç gündür Belgrad'daki elçilik önünde yapılan gösterilere Atina de eklendi. Yunan taraftarlar Yunan ve Sırp bayrakları ile Atina'daki elçilik binası önünde gösterilerde bulundu.

iĞRENÇ TAHRiK
Kızıly ıldız taraftarları, Ortodoks birliği çağrısı sonrası 2'nci Dünya Savaşı döneminde Sancak ve Bosna'da birçok Müslüman'ı katlettiği ileri sürülen Karadağlı komutan Pavle Durisic'in maskesini takarak poz verdi ve internette bu pozu paylaştı.

GÖZALTILAR BAŞLADI
Galatasaray ile Kızılyıldız arasında oynanan basketbol maçı öncesinde bıçaklanarak ölen Sırbistan vatandaşı Marko İvkoviç'in cinayeti kapsamında iki Galatasaray taraftarı gözaltına alındı. Aralarında taraftarların, polislerin ve güvenlik görevlilerinin bulunduğu 114 kişi ise bilgilerine başvurulmak üzere emniyete çağrıldı. 100 cinayet dedektifinin görev aldığı soruşturma çok yönlü sürdürülürken, gözaltı sayısının artacağı bilgisine ulaşıldı.