Rusya ile dev işbirliği!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Giriş Tarihi 19 Kasım 2014, 00:00 Güncelleme 19 Kasım 2014, 18:56
Rusya ile dev işbirliği!

İÇİNDEKİLER

Kremlin Sarayı'nda Rusya'da yeni göreve başlayan büyükelçileri kabul eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım'ın güven mektubunu sunmasının ardından iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.

Putin, Rusya-Türkiye ilişkilerinin yeni bir aşamaya ulaştığını belirterek bu işbirliğinin başta enerji olmak üzere bazı alanlarda stratejik boyut kazandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın işbirliği içinde olduklarını kaydeden Putin, 1 Aralık'ta gerçekleşecek Türkiye ziyareti için "Aralık ayında Türkiye'de yapılacak Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için Ankara'ya geldiğimde ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için birlikte yeni ufuklar arayacağız" dedi.

Edinilen bilgiye göre görüşmelerde, iki ülke arasındaki 35 milyar dolarlık ticaret hacminin, engeller kaldırılarak, 2020'de 100 milyar dolara çıkarılmasının yolu açılmaya çalışılacak.

ÜDİK toplantısında, ekonomi ve enerji alanlarındaki işbirliği öne çıkarılacak. Enerji alanında Akkuyu nükleer santrali ile ilgili çalışmaların hızlandırılması üzerinde durulacak. Özellikle inşaat lisansının başvuruları, bununla ilgili saha datalarının verilmesi, ÇET sürecinin tamamlanabiliyor olması, eleman inşaatları gibi konularda uygulamaya geçilmesi için düğmeye basılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) 5'inci toplantısına başkanlık edecek olan Putin'e, yaklaşık 10 Rus Bakan da eşlik edecek.