Totaliter suikast!

AB'nin, Rusya'ya yaptırımına karşı çıkan Total'in CEO'su De Margerie, uçak kazasına kurban gitti. Kar küreme kepçesinin aniden piste çıkması, suikast iddialarını güçlendirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ekim 2014 Güncelleme 22 Ekim 2014, 02:06
Totaliter suikast!

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın başkenti Moskova yakınlarında Vnukova Havaalanı'nda meydana gelen uçak kazası, bir anda dünyanın gözlerini bu ülkeye çevirdi. Fransız petrol devi Total'ın CEO'su (İcra Kurulu Başkanı) Christophe de Margerie, hayatını kaybetti. Enkazdan, De Margerie'yle birlikte iki pilot ve hostesin de cesedi çıkarıldı. Kazaya dair detaylar ortaya çıktıkça şüpheler de derinleşti. Önceki gece saat 23.57'de, De Margerie'nin içinde bulunduğu Falcon 50 tipi uçak, kalkış için 250 kilometre hıza ulaştığında bir anda karşısına kar temizleme aracı çıktı.

ŞOFÖR ALKOLLÜ İDDİASI
Tam havalanma esnasında gerçekleşen çarpışmanın ardından uçak alevler içinde piste geri düştü. Güvenlik ve itfaiye ekipleri, enkaza müdahale etti fakat uçağın yanan gövdesinden canlı kimse çıkarılamadı. Kazadan saatler sonra kar temizleme aracını kullanan şoförün olay anında alkolün etkisinde olduğu iddia edildi. Bu arada hava trafik kulesinde bir stajer olduğu öğrenildi. Yetkililer ilk izlenimlere göre kazanın "kar temizleme görevlisinin ve hava trafik kulesinin müşterek hatasından kaynaklandığını" açıkladı. Uzmanlar olumsuz hava şartlarının ve pilotaj hatasının da kazada rol oynamış olabileceğini söyledi. Uçağın kara kutularının bulunduğu, Uluslararası Havacılık Komitesi'nin, Rusya Federal Havacılık Masası'nın, Uluslararası Hava Güvenliği Bürosunun ve Fransız yargı makamlarının konuyla alakalı soruşturmalar başlattığı açıklandı. Rus hükümetinin düzenlediği yabancı yatırımcılar konferansına katılmak için Moskova'da bulunan De Margerie'nin, konferanstan sonra Rusya Başbakanı Dmirti Medvedev'le buluştuğu öğrenildi.

RUSYA SEVDALISI
Dünyanın en büyük 5'inci petrol şirketi olan Total, Rusya'ya uygulanan uluslararası yaptırımlara rağmen bu ülkeyle ilişkilerinde değişikliğe gitmedi. De Margerie, bir süre önce Reuters Ajansı'na "Akıllı olmak şart. Rus gazı olmadan hayatta kalamayız. Rusya'yı karşısına alan bir Avrupa Birliği'nin yaşaması çok ama çok zor" şeklinde açıklama yapmıştı.

130 ÜLKEDE FAALİYET
102 milyar dolarlık değer biçilen ve 100 bin çalışanı olan Total, dünyanın 130 ülkesinde faaliyet gösteriyor. Total, geçtiğimiz yıl 13.8 milyar dolar net kar açıklayarak Fransa'da bu alanda tüm şirketleri geride bıraktı. Total'in Rusya'yla sıkı ilişkileri ve çevrecilik konusundaki tutumları eleştiriliyordu. Putin'le iş yaptığı için de De Margerie hedef durumundaydı.