Kuzey Irak Kobani'ye Peşmerge gönderilmesine onay verdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu, Suriye'nin Kobani ilçesine (Ayn el Arap) Peşmerge gönderilmesini oy birliğiyle kabul etti.

Giriş Tarihi 22 Ekim 2014, 00:00 Güncelleme 22 Ekim 2014, 18:56
Kuzey Irak Kobani’ye Peşmerge gönderilmesine onay verdi

İÇİNDEKİLER

Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet Sadık, Peşmergenin Kobani'ye gönderilmesi teklifini, milletvekillerinin oylamasına sundu. Oturuma katılan milletvekilleri söz konusu teklife oy birliğiyle destek verdi.

Parlamento Başkanı Sadık, Peşmergenin, "terörizme karşı oluşan uluslararası koalisyonun bir parçası olarak" Kobani'ye gideceğini belirtti.

- "Peşmerge ilk defa bölge dışına çıkıyor"


Peşmergenin ilk kez bölge dışına çıkacağını aktaran Sadık, şöyle konuştu:

"Peşmerge, ilk defa bütün partilerin desteğiyle Kürdistan bölgesinin dışına gönderiliyor. Bu, dünyanın güvenliğini sağlamak için atılmış bir adımdır. YPG ve diğer Kürt grupları, Kobani'de kahramanca bir mücadele veriyor. Peşmergeyi, YPG ile aynı safta çatışmak üzere gönderiyoruz. Bugün halkımız için tarihi bir gün. Cephelerde savaşan bütün kahramanlarımızı selamlıyoruz."

- "Türkiye'ye teşekkür"

IKBY Parlamentosu'ndaki 5 Türkmen milletvekili adına söz alan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, Peşmergenin Kobani'ye geçişini kabul eden Türkiye'ye teşekkür etti. Maruf, bu kararın Türkiye-IKBY ilişkilerini daha iyi bir duruma getireceğini ifade etti.

Parlamentoda konuşmaların ardından "şehitler için" bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve IKBY'nin "milli marşı" olarak kabul edilen "Ey Rakip" okundu.

Bu arada Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Parlamento çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Peşmerge güçlerimiz ihtiyaç duyulan silahlarla Rojava'ya gidecektir" dedi. Kadir, "Kaç Peşmerge gidecek" sorusuna, "Uygun görülen sayıda Peşmerge, ihtiyaç duyulan silahlarla Kobani'ye gönderilecek" cevabını verdi.