Ayrıldılar!

İskoçya'daki 'bağımsızlık' referandumuna katılanların yüzde 54'ü 'hayır' dedi ve Büyük Britanya'nın parçası olarak yaşamayı kabul etti. Ancak birçok çiftin, 'evet', 'hayır' tartışmaları nedeniyle ayrılma kararı aldığı ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2014 Güncelleme 20 Eylül 2014, 02:11
Ayrıldılar!

İÇİNDEKİLER

İskoçya, önceki gün tarihi günlerinden birini yaşadı. 'Bağımsızlık' referandumunda kullanılan oylar sayıldı. Referanduma katılanların yüzde 55.4'ü, ülkenin Birleşik Krallık'ta kalmasından yana oy kullandı. Bağımsızlık yanlıları yüzde 44,6'da kaldı. Bağımsızlık karşıtları kutlamalara başlarken, 'evet'çiler hüsran yaşadı. Yetkililer, sandıktan 2 milyon bin 926 'hayır' oyuna karşılık, 1 milyon 617 bin 989 'evet' oyu çıktığını söyledi. Bağımsızlık yanlıları, toplam 32 seçim bölgesinden 4'ünde oyların yüzde 50'sinden fazlasını alabildi. 'Evet'çilerin İskoçya'nın en büyük kenti Glasgow'un yanı sıra Dundee, North Lanarkshire ve West Durbantonshire'da da zafer kazanması yetmedi. Glasgow'daki seçmenlerin yüzde 53,49'u referandumda bağımsızlığa 'evet' dediği açıklandı.

POLİS MERKEZLERİ DOLDU
Ancak ilginç bir detay, gündeme damga vurdu. Başkent Edinburgh'ta yaşayan çok sayıda çiftin, bugün itibariyle boşanma davası açtıkları belirtildi. Evli çiftlerin, bazılarının 'evet', 'hayır' fikirleri nedeniyle referandum öncesi tartışmalara başladığı ve seçim akşamı zafer kazananların şiddetli sevinç gösterileri sonucu ilişkilerini sona erdirdiği belirtildi. Edinburgh'taki birçok polis merkezine, eşlerini şikayet eden İskoçlar'ın büyük bir çoğunluğu, soluğu mahkemede aldığı ifade edildi.

NEDEN iSTEDiLER?
Evet' kampanyasına önderlik eden İskoçya Başbakanı Alex Salmond, İngiltere ile İskoçya arasında 307 yıldır devam eden ortaklığın artık "İskoçya'nın çıkarlarına hizmet etmediğini" söylüyor ve petrol zengini İskoçya'nın bağımsızlığını ilan etmesi durumunda "dünyanın en varlıklı ülkelerinden biri olacağını" iddia ediyordu.

ŞAMPANYALI KUTLAMA
Başbakan Cameron'ın birçok İngiliz tarafından "haksızlık" olarak görülen bu sistemi reforme ederek İskoçya halkına verdiği yeni hak vaatleri ile kızdırdığı İngiliz Muhafazakar Parti seçmenlerini yumuşatmak için bir dizi tedbir alacağı iddia edildi. Kraliçe II.Elizabeth'in de sonuçların 'hayır' çıkacağının kesinleşmesinden sonra şampanya patlattığı ifade edildi.