İnsanlık battı

Akdeniz'de katliam yasandı. İnsan tacirleri, Avrupa hayali kuran mültecileri tasıyan gemiyi Libya acıklarında batırdı. 500 kisi öldü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Eylül 2014 Güncelleme 16 Eylül 2014, 02:03
İnsanlık battı

İÇİNDEKİLER

Ortadoğu'da yanan ateş, denizlere sıçradı. Avrupa'ya geçmek isteyen mültecileri taşıyan geminin batırılması sonucu denizde can pazarı yaşandı. Suriye, Filistin, Mısır ve Sudan vatandaşlarından oluşan kaçaklar, Avrupa'ya gitmek istedi. Umut tacirleri, 500'den fazla kaçağı, Avrupa'ya götürme vaadiyle Mısır'ın Dimyat Limanı'nda bir gemiye bindirdi. Balık istifi halde mültecileri taşıyan gemi, Libya açıklarında battı. 500 umut yolcusu, feci şekilde can verdi. Malta yakınlarında Panama bandralı bir gemi tarafından kurtarılan 2 Filistinli yolcunun anlattıkları ise olayın bir kaza değil, "toplu bir katliam" olduğunu ortaya çıkarttı. Umut tacirlerinin, mülteci gemisini kasıtlı olarak batırdığı öne sürüldü.

BAŞKA GEMİYLE KAÇTILAR
Kurtarılanların ifadelerine göre, gemideki 2 insan kaçakçısı, göçmenleri küçük ve kötü durumdaki bota bindirmek istedi. Ancak mülteciler reddetti. Kaçakçılar ise içinde 500'den fazla mültecinin bulunduğu gemiyi batırarak, başka bir gemiyle kaçtı. Gemi battıktan bir gün sonra 2 Filistinli, kargo gemisi tarafından kurtarıldı ve Sicilya'ya bırakıldı. Uluslararası Göç Organizasyonu (IOM) yetkilileri, "son yılların en büyük faciası" olarak tanımlanan olayın "katliam" olduğunu açıkladı. IOM sözcüsü Flavio Di Giacomo, "Geminin 9 yolcusu da kurtarıldı. Bunların dışındaki herkes öldü" dedi.