Çin’in gizli din savaşı

Dışarıda ABD’ye karşı küresel güç lideri olma mücadelesi veren Çin’in bu mücadelesinin gölgesinde kalan iç bir mücadelesi daha var: Dini kontrol etme savaşı.

Giriş Tarihi 15 Eylül 2014, 00:00 Güncelleme 15 Eylül 2014, 11:20
Çin’in gizli din savaşı

İÇİNDEKİLER

Çin'in içeride kotrol altına almak için derinden derine icraatlara başvurduğu din yalnızca İslam değil. Çin Komünist Partisi bir yanda Batı Han bölgesinde Hıristiyanlığı, öte yanda Kuzey Batı'da Uygurlar üzerinden İslam'ı kontrol etme amacına yönelik bir kampanya yürütüyor. Bu bölgelerde zaten uzun süredir Uygurlar üzerinde yürütülen polis gücüne dayalı harekâtlara yakın dönemde Çin kaynaklarına göre 25, Batılı kaynaklara göre 60 milyona ulaşan Hırisitiyanlara yönelik uygulamalar da katılmış durumda.

En büyük tehdit din ve internet


Çin Komünist Partisi'nin geçtiğimiz aylarda yayınladığı 'Mavi Kitap' adlı bir rapor da Çin'in bu gizli mücadelesini açığa çıkarıyor. Raporda dinin, internetin yayılması, Batı demokrasisi ve kültürel egemenliği ile birlikte milli güvenlik açısından tehdit teşkil ettiği ve 'yabancı dinî güçlerin Çin toplumunun bütün alanlarına sızdığı' vurgulanıyor.

Kaynak: Lacivertdergi.com