Rozet krizi

Angela Merkel'in Çin gezisi için hazırlanan 'DOSTLUK ROZETİ'nde Alman bayrağının yanına Çin değil Türk bayrağı konuldu. Rozet skandalına, Çin'den sert tepki geldi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Temmuz 2014 Güncelleme 06 Temmuz 2014, 01:20
Rozet krizi

İÇİNDEKİLER

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün 4 günlük Çin gezisine başladı. Ancak gezi öncesi ortaya çıkan bir skandal, Almanya'da gündeme damga vurdu. Merkel'in dış gezilerinde gelenek haline gelen ve kafileye katılanların taktığı 'iki bayraklı' 'dostluk rozeti', dün de katılımcılara dağıtıldı. Ancak Alman bayrağının yanında Çin bayrağı olması gerekirken, skandal gözlerden kaçmadı. Rozette Çin bayrağı yoktu, yerine Türk bayrağı vardı. Olayı ilk fark eden Gazeteci Robin Alexander olayı Twitter'den, "Merkel birazdan Çin'e uçuyor. Ancak dostluk bayraklarını programın üzerine yapıştıran, yanlış bayrağı kullanmış" diye yazdı. Bu olay kısa sürede büyük tepkilere neden oldu. Merkel, yardımcılarına bu skandalı sordu ve suçu olanlara ceza verilmesini istedi. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, bu durum nedeniyle çok üzgün olduğunu belirtti. Çinli yetkililerden de açıklama gecikmedi. Pekin yönetimi, "Ciddiyetsiz kişilerin Alman hükümetinde olması, üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur" dedi. Merkel'in görüşme sırasında bu konuyla ilgili soru sorması halinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'den özür dileyeceği öne sürüldü.

BND'DE ABD CASUSU

Angela Merkel'in telefonlarının Amerikan istihbarat kuruluşu NSA tarafından dinlendiğinin geçtiğimiz yıl ortaya çıkmasının ardından bu kez de Alman Gizli Servisi BND'de çalışan bir kişinin, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'e gizli belgeler sattığı ortaya çıktı. Bild'in haberine göre, BND çalışanı 2012 yılından bu yana toplam 218 gizli belge kaçırdı. Casusun, Avusturya'da ABD istihbaratı ile üç kez görüştüğü, ABD ve Kanada'da yaşayan Alman casuslarının isimlerinin de bulunduğu gizli bilgileri sattığı ifade edildi. Alman medyasında çıkan haberlerde 31 yaşındaki Alman istihbaratçının Bavyera'lı olduğu belirtildi. Almanya Dışişleri Bakanlığı patlayan son skandalın ardından ABD'nin Berlin Büyükelçisi'ni çağırdı.

MERKEL'E DARBE ÜSTÜNE DARBE
Angela Merkel'in, casus skandalının ortaya çıkmasından sonra ABD Başkanı Obama'yı aradığı ve bu durumu sorduğu belirtildi. Ancak Obama'nın bu iddiaları kabul etmediğine dikkat çekildi.