Önce yasakladı, sonra kaldırdı

Kıbrıs Rum yönetimi, bugün öğleden sonra, KKTC vatandaşlarının, KKTC kimliği ile Rum tarafına geçişlerine önce yasak getirdi, daha sonra, Kıbrıs Türk tarafının girişimleri sonucu bu yasağı kaldırdı.

Giriş Tarihi 18 Ekim 2011, 00:00 Güncelleme 18 Ekim 2011, 22:13
Önce yasakladı, sonra kaldırdı

İÇİNDEKİLER

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay, Rum yönetiminin sınır kapılarından KKTC kimliği ile geçişlere yasak getirmesinin kendilerinin yoğun girişimleri sonucunda iptal edildiğini açıkladı.

Özersay, Türk Ajansı-Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamda, Rum yönetiminin eski uygulamaya geri döndüğünü, daha önce nasıl geçiş yapılıyorsa aynen devam edeceğini bildirdi.

KKTC kimliğiyle geçişlere yasak getirilmesi konusundaki duyumlar üzerine Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu ile telefon görüşmesi yaparak, konu hakkında izahat istediğini ifade eden Özersay, Yakovu'nun, bir süre sonra kendisini arayarak bilgi verdiğini söyledi.

Yakovu'nun, Rum polisine böyle bir emrin verildiğini doğruladığını belirten Özersay, ancak ''Rum tarafı olarak daha sonra bu kararı iptal ettiklerini'' söylediğini aktardı.

Kudret Özersay, Yakovu'nun konuyu incelemeyi sürdüreceğini ifade ettiğini belirterek, ''Daha önce Rum tarafına nasıl geçiliyorsa yine aynı şekilde geçileceği Rum temsilci Yakovu tarafından sözlü olarak bana telefonda iletildi. Ama böyle bir emrin verildiğini de doğruladı'' dedi.

KKTC'nin konu hakkında yoğun girişimlerde bulunduğunu, Yakovu'dan yanıt alıncaya kadarki sürede BM ve AB nezdinde de girişimde bulunduklarını bildiren Özersay, bu çerçevede Brüksel'deki yetkililer, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ve BM Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile telefon görüşmesi yaptığını vurguladı.

Özersay, Bayrak Televizyonu'na (BRT) yaptığı açıklamada da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun, yarınki liderler görüşmesinde konuyu gündeme getireceğini belirterek, uygulamanın gerekçesi üzerinde durmadıklarını, çünkü ortaya çıkan durumun kendileri daha önemli olduğunu bildirdi.

Özersay, ''Gerekçesini sorgulamaya kalkarsak zaten nerede biteceği belli değil bunun. Önemli olan şey şu; böyle bir uygulama yapıldı mı yapılmadı mı. Böyle bir uygulamanın yapıldığı doğrulanmış durumdadır'' dedi.

Özersay, ay sonunda New York'da yapıalcak üçlü Kıbrıs zirvesi öndesinde ve devam eden müzakerelerin hassas döneminde, iki toplum arasındaki ilişkileri gerecek, olağan uygulamaların dışına çıkacak, insanların huzurunu kaçıracak bu tür uygulamaların her ne nedenle olursa olsun yapılmaması gerktiğini ifade etti.

SARRİS'E MİSİLLEME Mİ?
KKTC'de, Kıbrıs Rum yönetiminin, KKTC vatandaşlarına yönelik bir kaç saatlik söz konusu uygulamasının, KKTC'de tutuklu bulunan eski Rum Maliye Bakanı Mihailis Sarris'le ilgili karara ''misilleme'' olduğu yorumları yapılıyor.

KKTC'de geçen hafta, ''doğaya aykırı cinsel ilişkiye'' girdiği iddiasıyla tutuklanan Mihailis Sarris ve 4 kişi bugün yeniden Lefkoşa'da mahkemeye çıakrılmış ve tutukluluk süreleri iki gün daha uzatılmıştı.